Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Lineaire hypotheek

Leestijd
1 minuut

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Bij een lineaire hypotheek betaald u gedurende de looptijd maandelijks een vast bedrag als aflossing van uw lening. Naast deze aflossing betaald u rente over het uitstaande bedrag. Omdat dit bedrag door de aflossing geleidelijk aan kleiner wordt, betaald u steeds minder rente.

De bruto lasten (het totale bedrag dat je steeds aan de geldverstrekker overmaakt) zijn aanvankelijk hoog en gedurende de looptijd geleidelijk lager. De lineaire hypotheek kan erg geschikt zijn voor mensen die er rekening mee houden dat hun inkomsten kunnen dalen.

De combinatie van een relatief laag inkomen en hoge kosten aan het begin van een carrière maken het vaak moeilijk om de hypotheeklast gedurende de eerste jaren op te brengen. Omdat de lasten in de beginfase hoog zijn, is bovendien het bedrag dat u kunt lenen lager dan bij andere hypotheek-vormen.

De voordelen
Wanneer u snel een kapitaal op wilt bouwen of een schuld wenst af te lossen, is een lineaire hypotheek interessant.

De nadelen
U profiteert steeds minder van het fiscale voordeel doordat u snel aflost en dus steeds minder rente hoeft te betalen.

Interessant voor
Een lineaire hypotheek is interessant voor mensen die op termijn hun inkomen zien dalen en snel de hypotheekschuld willen verlagen. Dit zijn meestal mensen met een hoog inkomen bij wie de VUT- of pensioenregeling nadert.

Bekijk notaristarieven voor het kopen van een huis »