Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Jullie kunnen naast trouwen ook een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract laten opstellen om de relatie vast te leggen. Maar wat is het verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract en wat zijn de financiële voordelen daarvan. 

Financiële voordelen geregistreerd partnerschap

  • Bij een geregistreerd partnerschap bent u automatisch elkaars erfgenamen, mocht u dit anders willen, zet u dat in een testament.
  • De partner heeft recht op nabestaandenpensioen. 
  • Wanneer u uit elkaar gaat wordt het ouderdomspensioen, dat tijdens het partnerschap is opgebouwd, verdeeld.
  • Als u iets erft ziet de belastingdienst u als 1 persoon. Dit betekent dat er ook maar één keer erfbelasting betaald hoeft te worden over het gezamenlijke bedrag. 
  • Bij de geboorte van een kind hebben ouders automatisch het gezag. Er hoeven dus geen kosten gemaakt te worden voor het erkennen van het kind.

Financiële voordelen samenlevingscontract

Het is niet verplicht om een samenlevingscontract notarieel vast te leggen. Als u financieel voordeel wilt ervaren is dit wel noodzakelijk.

  • U maakt afspraken over de te betalen kosten en de verdeling van goederen en geld als u  uit elkaar gaat
  • Bij het uit elkaar gaan is er geen verplichting tot alimentatie. Mocht u dit wel willen afspreken, leg dit dan vast in het contract
  • Als één van u komt te overlijden krijgt de ander een forse vrijstelling voor de erfbelasting. Wanneer de relatie niet notarieel is vastgelegd, moet de nabestaande het hele bedrag betalen. 
  • U heeft recht op nabestaandenpensioen. Dit geldt alleen als de overledene in een pensioenregeling zat. Het samenlevingscontract moet hiervoor wel notarieel vastgelegd worden. 

Notaristarieven vergelijken

De kosten voor het opmaken van een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap verschillen per notariskantoor. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijkt u alle tarieven voor notariskantoren bij u in de buurt.

Tarieven geregistreerd partnerschap »