Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Alimentatie

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wat is alimentatie?

Als u gaat scheiden gelden de regels die de wet aan het huwelijk stelt niet meer. Op één regel na. De onderhoudsplicht. Ook al bent u gescheiden u houdt de plicht om elkaar financieel te ondersteunen. Dit geldt voor uw partner en de kinderen. U moet dus alimentatie betalen. De alimentatieplicht geldt zowel wanneer een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden als in gemeenschap van goederen  wordt beëindigd. Ook bij geregistreerd partnerschap is er sprake van partneralimentatie.

Voorwaarden alimentatie

Vanaf januari 2020 geldt een kortere duur van de partneralimentatie.

De duur van de alimentatie is per persoon verschillend. Bij kinderen moet de alimentatie betaald worden tot zij 21 worden. Als u gescheiden bent na 1 juli 1994 gelden er de volgende regels;   

  • De periode van alimentatie is 12 jaar als er sprake is van een huwelijk met kinderen of een huwelijk zonder kinderen dat langer heeft geduurd dan 5 jaar.   
  • Een alimentatieperiode van 5 jaar als het huwelijk niet langer heeft geduurd dan 5 jaar en er geen kinderen zijn. De alimentatieduur is dan net zo lang als de duur van het huwelijk.

Als u voor 1 juli 1994 bent gescheiden en er geen termijn is afgesproken van de duur van de alimentatie is deze dus levenslang.

Het bedrag verschilt ook per situatie. Als er kinderen in het spel zijn moet je bijna altijd veel meer betalen. U betaalt dan kinderalimentatie voor het onderhoud en de voeding van de kinderen. U betaalt deze alimentatie aan de zorgende ouder.

Kinderalimentatie

De afspraken over de kinderalimentatie moeten opgenomen worden in het ouderschapsplan. Wanneer je gaat scheiden maakt het ouderschapsplan deel uit van het verzoekschrift voor een echtscheiding. U bent verplicht om een ouderschapsplan op te stellen wanneer u gaat scheiden. Dit staat in de Wet bevordering voortgezet ouderschap. Er bestaat geen minimale hoogte van de alimentatie maar wel een maximum. Wanneer uw kind ouder dan 18 is moet 1 van de ouders de afspraken over de alimentatie bespreken met het kind.

Partneralimentatie

Als u na scheiding geen of een laag inkomen heeft kunt u in aanmerking komen voor partneralimentatie. Uw ex-partner betaalt dan een bedrag aan u.. (Kinderalimentatie gaat voor partneralimentatie). De berekening van partneralimentatie is zeer complex. U kan daarom het beste het bedrag laten berekenen door een deskundige. De afspraken van de hoogte van de alimentatie moeten opgenomen worden in het echtscheidingsconvenant. Partneralimentatie is uit te sluiten, wanneer u in overeenstemming bij een mediator of advocaat gaat scheiden.  Het is belangrijk om daarna een ‘niet-wijzigingsbeding’ op te nemen in het echtscheidingsconvenant. Zodat het niet meer veranderd kan worden in het echtscheidingsconvenant.

Bent u op zoek naar een goedkope notaris voor het opstellen van een echtscheidingsconvenant? Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u alle notaristarieven vergelijken en vrijblijvend gratis offertes aanvragen. 

Bekijk notaristarieven akte van verdeling »