Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten

Persoon & Familie

Geregistreerd partnerschap ontbinden

Leestijd
5 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »
Heeft u een geregistreerd partnerschap, maar willen jullie uit elkaar? U moet het partnerschap dan ontbinden en laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand in de gemeente waarin jullie het partnerschap zijn aangegaan. Het ontbinden moet in sommige gevallen via een rechter. In andere gevallen heeft u genoeg aan een notaris of advocaat. Wij vertellen u alles over het beëindigen van het geregistreerd partnerschap.

Geregistreerd partnerschap ontbinden: rechter, notaris, advocaat

U moet uw partnerschap in twee situaties laten ontbinden door een rechter: als jullie minderjarige kinderen hebben en/of als uw partner het niet eens is met de ontbinding of met jullie afspraken in het convenant. Als uw partner het niet eens is, doet u een eenzijdig verzoek tot ontbinding van het partnerschap. Gaat het ontbinden van het partnerschap via de rechter, dan verloopt het proces hetzelfde als met een scheiding.
Zijn jullie het met elkaar eens en hebben jullie samen geen of meerderjarige kinderen, dan kunt u het partnerschap zonder tussenkomst van een rechter ontbinden. U heeft dan alleen een notaris of advocaat nodig. Daarbij stelt u afspraken op, zoals over partneralimentatie, die u opneemt in een beëindigingsovereenkomst of -convenant. Daarmee leggen jullie rechten en plichten naar elkaar vast.

Geregistreerd partnerschap ontbinden met kind

Hebben jullie samen gezag over een minderjarig kind, dan moet het ontbinden van het partnerschap via de rechter gebeuren. Uw advocaat vraagt de rechter dan om het partnerschap te beëindigen. Ook moet u in dat geval verplicht een ouderschapsplan opstellen, daarin leggen jullie afspraken vast over belangrijke zaken met betrekking tot het kind. Beide ouders zetten een handtekening onder de gemaakte afspraken. U stuurt een kopie van het plan mee op het moment dat u het echtscheidingsverzoek opstuurt naar de rechtbank. Heeft u geen kinderen of zijn jullie kinderen meerderjarig? Dan kunt u het partnerschap zonder inmenging van een rechter beëindigen. Wel heeft u een notaris of advocaat nodig.

Eenzijdig ontbinden geregistreerd partnerschap

Zijn jullie het niet eens over het ontbinden van het partnerschap en wilt u het partnerschap wél ontbinden, dan dient u een eenzijdig verzoek in voor het ontbinden van het partnerschap. U dient het verzoek in bij de rechtbank, waarna u hulp nodig heeft van een advocaat of notaris. Uw partner krijgt een kopie thuisgestuurd.

Geregistreerd partnerschap ontbinden gemeente

Als jullie uit elkaar gaan en het partnerschap ontbonden is, meldt de notaris of advocaat dat bij de gemeente waarin jullie het partnerschap hebben laten vastleggen. Hebben jullie het partnerschap in gemeente Amsterdam laten registreren, maar wonen jullie ondertussen in Haarlem? Dan moet de ontbinding nog steeds naar de burgerlijke stand in Amsterdam. Is de ontbinding geregeld via een notaris of advocaat, dan geeft die de opgestelde overeenkomst (convenant) binnen drie maanden door aan de burgerlijke stand van de gemeente. Bent u voor het ontbinden naar de rechter geweest, dan schrijft die de uitspraak uiterlijk zes maanden na de ontbinding in. Na deze inschrijving stopt uw partnerschap.

Geregistreerd partnerschap ontbinden koophuis

Als jullie uit elkaar gaan moeten jullie van alles verdelen, zoals de inboedel, spaargeld, schulden en het huis. Hebben jullie een koophuis dat van jullie samen is en gaan jullie uit elkaar, dan kunnen jullie meerdere keuzes maken:

  • het huis verkopen en de overwaarde verdelen;
  • één partner eigenaar maken van de woning door de ander uit te kopen, hiervoor is een verklaring van erfrecht nodig;
  • het huis nog een tijdje gezamenlijk aanhouden, bijvoorbeeld zodat de kinderen er kunnen blijven wonen.
Wie de eigenaar van het huis is, hangt natuurlijk af van wie het huis op naam heeft staan maar ook van onder welke voorwaarden jullie het partnerschap zijn aangegaan, die voorwaarden zijn leidend. Er zijn verschillende mogelijkheden:
  • Algehele gemeenschap van goederen (standaard voor 2018): jullie bezitten automatisch allebei de helft van de woning(waarde), ook als één van jullie het huis heeft gekocht. 
  • Beperkte gemeenschap van goederen (standaard sinds 2018): heeft één van jullie de woning gekocht, dan heeft het moment waarop jullie het huis kochten invloed op de verdeling. Was de woning voor het partnerschap het bezit van een van de partners? Dan blijft dat zo. Is het huis gekocht ná jullie vastgelegde partnerschap, dan is het huis jullie gezamenlijk bezit.
  • Partnerschapsvoorwaarden: de verdeling hangt helemaal af van de afspraken die jullie hebben laten opstellen.
Is de woning eigendom van een van de partners, dan kan het wel zo zijn dat de andere alsnog recht heeft op een deel van de waarde. Om alles rondom deze complexe zaken goed te regelen, kan het verstandig zijn om hulp in te schakelen van een notaris. Zodat jullie zeker weten dat jullie de nieuwe afspraken goed maken en vastleggen in een beëindigingsovereenkomst.

Kosten geregistreerd partnerschap ontbinden

Wat kost het ontbinden van een geregistreerd partnerschap? Dat hangt af van de notariskosten of de kosten van de advocaat voor zijn werkzaamheden rondom het opstellen van de echtscheidingsovereenkomst. Lees hier meer over de kosten van een scheiding. Het inschrijven van de ontbinding bij de gemeente is gratis. Vraagt u een afschrift op, wat handig is omdat daar de einddatum van jullie partnerschap op staat, dan kost dat u € 16,60.

Goedkoop geregistreerd partnerschap ontbinden

Schakelt u een notaris in voor het ontbinden van het partnerschap? Wij vergelijken notaristarieven voor u, zodat u de goedkoopste notaris vindt. Denkt u ook aan uw levenstestament en testament? Misschien heeft u nu jullie uit elkaar zijn andere wensen voor tijdens uw leven en uw nalatenschap. U kunt een levenstestament of testament laten wijzigen bij een notaris. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Bekijk notaristarieven geregistreerd partnerschap »