Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Voordelen Fiscaal Partnerschap

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

U bent automatisch fiscaal partners als u trouwt of  een geregistreerd partnerschap aangaat? Als u alleen samenwoont in een woning waar jullie niet allebei eigenaar van zijn is dit niet het geval. Dat regelt u pas goed met het opstellen van een samenlevingscontract .

U bent in de volgende gevallen fiscaal partner van elkaar:

  • U bent getrouwd of u heeft een geregistreerd partnerschap;
  • U heeft een notarieel samenlevingscontract;
  • U heeft samen een kind; 
  • Een van u heeft een kind van de ander erkend of het kind woont op hetzelfde adres;
  • Bij het pensioenfonds bent u aangemeld als pensioenpartners;
  • U bent samen eigenaar van een woning.

Voordelen fiscaal partnerschap

Als fiscaal partners doet u samen de belastingaangifte, waardoor bepaalde aftrekposten, inkomsten en het vermogen onderling verdeeld mag worden. Voor bepaalde inkomsten en aftrekposten bepaalt u zelf wie van de twee partners welk bedrag aangeeft. Het is bijvoorbeeld voordelig dat de persoon met het meeste inkomen alle woonkosten en studiekosten aftrekt. 

Als fiscaal partner betaal je als ontvanger géén schenkbelasting. De schulden van de ander kunt u afbetalen zonder dat dit fiscale gevolgen heeft.

Let op: Als u samenwoont dan heb je als fiscaal partner maar recht op één keer hypotheekrenteaftrek. Het recht op hypotheekrenteaftrek voor een tweede huis vervalt dus op het moment dat u een fiscaal partnerschap aangaat.

Notarissen vergelijken

Wilt u graag fiscaal partners worden? Dan heeft u een notaris nodig om een samenlevingscontract op te stellen of een geregistreerd partnerschap of huwelijkse voorwaarden vast te leggen. Vergelijk alle notaristarieven bij u in de buurt. U kunt gratis 4 offertes opvragen om zo de voorwaarden en tarieven met elkaar te vergelijken. 

Bekijk notaristarieven geregistreerd partnerschap »