Stel uw vraag 088 24 24 611
Dinsdag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Successierechten

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

U heeft een erfenis ontvangen, maar moet u hier dan nog iets van afstaan? Als u geld heeft geërfd en dit is meer dan de vrijstelling dan gaat u successierechten betalen. Sinds 2010 spreekt men niet meer over successierechten, maar over erfrechtbelasting.  

Wat moet u aan erfrechtbelasting betalen?

Dit is afhankelijk van de relatie met de overledene en de waarde van de ontvangen erfenis. Tot een bedrag van van €2.122,- hoeft u geen belasting te betalen.

In het geval van een partner heeft u een vrijstelling tot een bedrag van €636.180,-. Als u een kind of kleinkind bent is er een vrijstelling tot een bedrag van €20.148,-. Heeft u geld nagelaten aan uw kind dan is er tot een bedrag van €47.715,- een vrijstelling geldig. Bent u een kind met een handicap dan kunt u belastingvrij erven tot een bedrag van €60.439,-. 

Wanneer betaal u geen erfrechtbelasting?

  • De overledene woont in het buitenland 
  • U ontvangt een nabestaandenpensioen
  • U ontvangt een ANQ- of AOW-uitkering
  • U ontvangt een eenmalige uitkering van de werkgever
  • Een algemeen nut beogende instelling (ANBI) ontvangt een erfenis
  • Een sociaal belang behartigende instelling (SBBI) ontvangt een erfenis

Erfenis, belasting en kinderen

Wilt u uw partner en kinderen niet met te hoge kosten opzadelen? Dan is het verstandig om daar alvast over na te denken. U kan er dan voor kiezen om een tweetrapstestament op te laten stellen. Op deze wijze is de erfrechtbelasting minder hoog dan bij een normaal testament. 

Notarissen vergelijken

Wilt u een tweetrapstestament op laten stellen? Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u de tarieven vergelijken voor het opstellen van een tweetrapstestament. Vergelijk dan snel en vraag dan gratis offertes aan. 

Bekijk notaristarieven tweetrapstestament »