Stel uw vraag 088 24 24 611
Dinsdag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Notariskosten

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Wat kost een notaris?

De kosten van een notaris zijn afhankelijk van uw vraag en van uw situatie. De notariskantoren bepalen zelf hun tarieven. Op onze website vergelijken we tarieven van notarissen voor veelvoorkomende akten en gaan we uit van tenminste de gebruikelijke voorwaarden.

Kosten van derden betalen bij de notaris 
Voor sommige akten zijn er ook kosten van derden die u bij de notaris in rekening worden gebracht. Deze kosten worden 1 op 1 door de notaris afgedragen aan de verschillende instanties. Denk aan het verplicht raadplegen van verschillende registers en het verplicht inschrijven van akte bij het Kadaster.

De kosten van de notaris zoals u die ziet op onze website gaan uit van standaard akten dus voor de gebruikelijke voorwaarden. Onder het vraagteken bij het notaristarief op de website ziet u de opbouw van de kosten van de notaris. 

Opbouw offerte van de notaris-notariskosten (honorarium) voor het opstellen van de hypotheek- en leveringsakte
-inschrijfkosten akten bij het Kadaster
-onderzoekskosten (BRP, Fis, Vis)
-Wwft kosten/ poortwachterskosten (ter voorkoming witwassen)
-wettelijke bijdrage kwaliteitsfonds KNB
-btw 21%

Honorarium notaris
De notaris rekent zelf een honorarium voor het maken van de akten. Hij brengt dan de tijd die hij nodig heeft voor het maken van de akte en het advies in rekening. Verder zijn er kosten voor bijvoorbeeld inschrijving Kadaster bij het kopen van een huis. Of het inschrijven in het Centraal testament register bij Persoon en Familieakten.

Ook moet de notaris verplicht een aantal zaken rondom uw persoon controleren. Daar voor raadpleegt hij GBA en doet controles voor Fis en VIS. Deze controles kosten geld en dat brengt de notaris bij u in rekening. 
Negatieve rente betalen bij de notarisVerder is het zo dat de bank vanaf juli 2020 negatieve rente doorberekend voor bedragen die bij de notaris op de derdengeld rekening staan. Ook deze kosten worden aan u doorberekend.

Kosten kwaliteitsfonds 
Ook rekent de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie kosten voor het kwaliteitsfonds. Voor elke akte wordt een bedrag in rekening gebracht. Uit dit fonds worden onder andere kosten voor tuchtrecht en toezicht op het notariaat betaald.

Tot slot zijn de kosten van de notaris op onze website inclusief 21% BTW.

Vergelijk hier tarieven van veel gevraagde akten!
Notariskosten kopen van een huis
Notariskosten oversluiten hypotheek
Notariskosten opstellen testament

Vraag bij meerdere notarissen een offerte op zodat u goed kunt vergelijken.

Notarissen vergelijken helpt u bij het van het vinden van een goedkope notaris in de buurt. 

Vind de goedkoopste notaris »