Kosten hypotheekakte

Gaat u een huis kopen? Gefeliciteerd! Als de afspraken met de bank rond zijn moet u alleen nog langs de notaris. Vaak is hiervoor (onder andere) een hypotheekakte nodig. Nadat alles getekend is, is het huis officieel van u.

Wat is een hypotheekakte?

De notaris stelt de hypotheekakte voor u op en registreert deze in het kadaster. Een hypotheekakte is een akte waarin de voorwaarden voor een hypothecaire lening worden vastgelegd. Hierin staan de financiële verplichtingen van de koper (van het huis) aan de bank. In een hypotheekakte stelt u uw huis als onderpand en krijgt u in ruil daarvoor een lening van de bank. Dit betekent dat als u uw verplichtingen niet nakomt de bank uw huis mag verkopen.
In een hypotheekakte worden een aantal zaken vastgelegd:
• De hoogte van de hypothecaire inschrijving
• Een omschrijving van het onderpand
• Hoe hoog de hypotheekrente is
• Hoe de hypotheek wordt afgelost
• De verplichting om de woning te verzekeren
• De algemene voorwaarden van de hypotheeknemer, ook wel geldverstrekker.

De hypotheekakte wordt ondertekend door u zelf, de notaris en iemand die de bank vertegenwoordigt. Heeft u een geregistreerd partner of echtgenoot, dan moet die ook tekenen voor de hypotheek.

Alleen hypotheekakte of hypotheek en levering?

In de regel heeft u voor de koop van een huis zowel een hypotheekakte als een leveringsakte nodig. In sommige gevallen heeft u echter een losse hypotheekakte nodig. Dit is bijvoorbeeld wanneer u een nieuwbouwhuis koopt en uw hypotheekakte liever niet bij de duurdere projectnotaris wilt laten opstellen, of als u een tweede hypotheek afsluit.

Nieuwe hypotheekakte of oversluiten hypotheek?

Wilt u een hypotheekakte laten opstellen voor uw nieuwe hypotheek omdat u de oude hypotheek wilt oversluiten? Dit is een ander proces dan het op laten stellen van een losse hypotheekakte. De oude hypotheek zal namelijk ook moeten worden doorgehaald in het kadaster. Kijk hier voor meer informatie over uw hypotheek oversluiten.

Inschrijven kadaster

Voor het inschrijven van aktes door de notaris worden kosten gerekend door het kadaster. De kosten voor het inschrijven van een hypotheekakte zijn € 82,50 of € 144,50 (tarieven 2020). De prijs is afhankelijk van welk systeem wordt gebruikt. Als een akte wordt ingeschreven volgens het KIK-systeem is dit goedkoper. Of dit mogelijk is hangt echter af van verschillende zaken, zoals bij welke bank de hypotheek is, of het om een nieuwbouwwoning gaat en of de betreffende notaris dit systeem hanteert. U betaalt de kadasterkosten aan de notaris, maar het geld gaat naar het kadaster.

Kosten hypotheekakte

De notaristarieven voor de kosten van een losse hypotheekakte lopen sterk uiteen. Elke notaris mag namelijk zelf zijn tarieven bepalen. De tarieven voor een losse hypotheekakte variëren van € 376 tot € 973 euro. Als kopende partij mag u kiezen naar welke notaris u gaat. Door goed te vergelijken op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u flink besparen op de notariskosten! Naast de prijs kunt u ook de beoordelingen checken van de andere bezoekers aan deze notaris.

Kosten hypotheekakte aftrekbaar

Sommige kosten die u maakt bij het kopen van een huis mag u aftrekken van de belasting. De notariskosten voor het opstellen van een hypotheekakte zijn fiscaal aftrekbaar. Hiernaast mag men ook de recherchekosten en de inschrijfkosten voor het kadaster aftrekken. 

Tips bij het vergelijken van notarissen

Vraag altijd een offerte op voor hetgeen u wenst dan komt u later niet voor verassingen te staan.
Vergroot de zoekopdracht. Een notaris buiten de stad kan goedkoper zijn.
Bekijk beoordelingen van andere bezoekers van de notaris. Op onze website vindt u ruim 30.000 beoordelingen over notarissen in heel Nederland.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

,
Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344