Overdrachtsbelasting is de belasting die u moet betalen bij de overdracht van een woning. Deze belasting bedraagt normaal gesproken 2% van de aankoopwaarde van de woning.
Starters die voor het eerst een huis kopen en niet ouder dan 35 jaar zijn hoeven geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Deze afschaffing zorgt voor een flinke besparing en hierdoor komt het kopen van een huis voor starters meer binnen financieel bereik.
Als startende koper moet u voldoen aan de onderstaande regels om van deze vrijstelling gebruik te kunnen maken. Anders betaalt u alsnog overdrachtsbelasting van 2% over het aankoopbedrag van het huis.
In onderstaande gevallen betaalt u overdrachtsbelasting:
Als u trouwt of een partnerschap laat registreren en u daardoor eigenaar wordt van onroerende zaken hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit geldt ook als u gaat scheiden en daardoor eigenaar wordt van een onroerende zaak die eerder het eigendom van u en uw echtgenoot of geregistreerd partner was. Dit is niet van toepassing als u onder huwelijkse voorwaarden was getrouwd of een geregistreerd partnerschap met voorwaarden had.
Bent u zelf eigenaar van een onroerende zaak en gaat u daarin of daarop iets bouwen dan hoeft u ook geen overdrachtsbelasting te betalen.
Een vrijstelling van de overdrachtsbelasting is mogelijk onder bepaalde voorwaarden, als u:
Let op! Als u recht heeft op een vrijstelling moet u of de notaris nog wel aangifte overdrachtsbelasting doen
De manier waarop u overdrachtsbelasting betaalt hangt af van de manier waarop u eigenaar bent geworden. Laat u bij de notaris een notariële akte opmaken dan doet de notaris namens u aangifte en betaalt hij ook de overdrachtsbelasting. Als dit niet het geval is dan is het de bedoeling dat u binnen 1 maand nadat u eigenaar bent geworden van een onroerende zaak, aangifte doet en de overdrachtsbelasting betaald.
Afhankelijk van het bestemmingsplan wordt het lage tarief gehanteerd van 5% of het hoge tarief van 6%. Voor woningen is de overdrachtsbelastingtarief 2% en dit geldt voor alle gekochte en gekregen woningen. Als de aard van het pand op het moment van overdracht bestemd is voor bewoning valt het onder woningen.
Voorbeelden van woningen zijn:
Voor bedrijfspanden geldt het tarief van 6%, maar is er in het bedrijfspand een bedrijfswoning aanwezig dan geldt voor dit gedeelte het tarief van 2%. Ook zaken die zich bevinden op de grond waarop de woning staat behoren tot een woning. Dit wordt aanhorigheden genoemd. Een voorbeeld hiervan is een tuin, een garage of een schuur.
Wilt u bij de overdracht van onroerende zaken gebruik maken van een notaris? Vergelijk op DeGoedkoopsteNotaris.nl notarissen bij u in de buurt en vraag direct gratis offertes aan.
Bekijk notaristarieven voor het kopen van een huis »We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!