vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Overbruggingskrediet

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

U wilt graag een nieuw huis gaan kopen, maar heeft uw oude huis nog niet verkocht. Bij de aankoop van uw nieuwe huis heeft u de overwaarde nodig van uw oude huis. In dat geval kunt u een overbruggingshypotheek afsluiten. Dit is een tijdelijke, aflossingsvrije lening. Wij vertellen u graag meer over het afsluiten van een overbruggingshypotheek.

Wat is een overbruggingskrediet?

U kunt een overbruggingshypotheek afsluiten wanneer de overwaarde van uw oude huis nog niet is vrijgekomen. U kunt in twee situaties beroep doen op deze lening:

  • Uw oude woning is nog niet verkocht;
  • Uw oude woning is wel verkocht, maar de overdracht heeft nog niet plaatsgevonden.

Als u een overbruggingshypotheek afsluit leent u (een deel van) de overwaarde van uw oude huis. Dit doet u bij de geldverstrekker die ook uw nieuwe huis gaat financieren. Als u een overbruggingshypotheek afsluit kunt u niet oneindig wachten met de verkoop van uw huis. De meeste leningen hebben een looptijd tussen de zes maanden en twee jaar. De maximale looptijd hangt van de voorwaarden af die de geldverstrekker hanteert.

Wat zijn de kosten van een overbruggingshypotheek?

Hypotheekverstrekkers zijn vaak wat terughoudend bij het verstrekken van een overbruggingshypotheek. Dit komt doordat er geen zekerheid is dat u bij de verkoop van uw huis de daadwerkelijke overwaarde ontvangt. Daarom is de rente die u over een overbruggingshypotheek betaalt hoger dan de rente van een gewone hypotheek. De rente van een overbruggingshypotheek is in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Dit geldt niet als u de lening afsluit voor een recreatiewoning.
Een overbruggingshypotheek is een aflossingsvrije lening. U lost gedurende de looptijd dus niet af. Zodra u uw oude huis officieel verkocht heeft, lost u de lening in een keer af met het geld dat is vrijgekomen vanuit de overwaarde. 

Wat moet ik bij de notaris laten opstellen?

Zodra u een hypotheek gaat afsluiten dient u dit altijd bij een notaris vast te leggen in een hypotheekakte. Vaak tekent u de hypotheekakte tegelijk met de leveringsakte. De leveringsakte zorgt ervoor dat het huis op uw naam komt te staan. Notariskantoren bepalen zelf hun tarieven en deze tarieven kunnen flink uiteenlopen. Het is daarom handig om de notariskosten te vergelijken en gratis offertes aan te vragen.

Vergelijk notaristarieven hypotheek en leveringsakte »