Kosten koper zijn de kosten die u betaalt om eigenaar van een bestaande woning te worden en die niet inbegrepen zijn in de koopsom. Deze kosten komen dus nog boven op de aankoopprijs. Kosten koper wordt vaak aangegeven als k.k. achter de vraagprijs van een woning, dat staat natuurlijk voor kosten koper. Kosten koper wordt ook wel koperskosten genoemd.
De kosten koper bestaat officieel uit:
Naast deze officiële kosten koper zijn er nog een hoop bijkomende kosten die door velen ook als kosten koper worden gezien. Dat zijn de kosten voor:
U betaalt de kosten koper dus als u een bestaande woning op uw naam zet. Maar op welk moment tijdens het koopproces betaalt u deze kosten? De kosten koper betaalt u nadat u de hypotheekakte en leveringsakte bij de notaris heeft ondertekend (oftewel na het passeren van deze aktes) en het huis aan u is overgedragen.
Hoeveel is de kosten koper die u betaalt? Als u een woning koopt en vijfendertig jaar of ouder bent, dan betaalt u 2 procent overdrachtsbelasting over de koopsom. Koopt u uw eerste woning, bent u jonger dan vijfendertig én is de koopsom van uw woning niet hoger dan € 510.000, dan betaalt u geen overdrachtsbelasting. Hoeveel u betaalt aan de hypotheek- en leveringsakte hangt af van of u deze twee aktes bij dezelfde notaris afsluit en naar welke notaris u gaat. Bij ons vindt u de tarieven van notarissen bij u in de buurt die hun tarieven met ons delen. Bekijk de huidige notaristarieven voor de hypotheek- en leveringsakte hier. De inschrijfkosten bij het Kadaster zijn bij de notaris tarieven inbegrepen.
Als u niet alleen de overdrachtsbelasting en de kosten voor de twee notariële aktes rekent als kosten koper, maar ook de bouwtechnische keuring, taxatie en de andere hierboven genoemde kosten, dan bedraagt de totale ‘kosten koper’ zo’n 4 tot 6 procent van de koopsom.
Als u een woning koopt dan staat er soms geen k.k. maar v.o.n. bij. V.o.n. staat voor vrij op naam. Wat is het verschil tussen kosten koper en vrij op naam? Bij een bestaande woning krijgt u altijd te maken met kosten koper. U bent dan verantwoordelijk voor deze kosten. Maar koopt u een nieuwbouwwoning, dan gebeurt dat doorgaans vrij op naam. Dat houdt in dat de kosten koper in de verkoopprijs zit of dat de verkoper (vaak een projectontwikkelaar) deze voor z’n rekening neemt. U bent in dat geval niet verantwoordelijk voor de overdrachtsbelasting en de leveringsakte. Wel bent u verantwoordelijk voor de andere kosten, zoals die voor de hypotheekakte, de taxatie en de NHG.
Bekijk tarieven leverings- en hypotheekakte »We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!