Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Recherche kosten en kadasterkosten hetzelfde?

Leestijd
1 minuut

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Recherchekosten en kadasterkosten zijn niet hetzelfde. Het zijn beide wel kosten die het kadaster via de notaris in rekening brengt. Wanneer u een huis koopt wordt dat door de notaris officieel gemaakt middels het opstellen van een hypotheek en leveringsakte. De notaris kijkt dan in het kadaster wie het huis op naam heeft. Ook wordt gekeken of er al hypotheken gevestigd zijn. 

Recherchekosten

De notaris moet het kadaster betalen voor deze inzagen die de notaris doet. Deze inzagen worden ook wel recherches genoemd. Een recherche is de inzage in het kadaster (de openbare registers). De notaris doet 3x inzage. Bij binnenkomst van het dossier, vlak voor het tekenen van de akte en een dag nadat de akte is getekend om te zien of de akte goed is ingeschreven.  

Kadasterkosten

De kadasterkosten zijn de kosten die het kadaster rekent voor het inschrijven van de akte zelf. Dit is meestal € 94,50. Dit is de prijs wanneer een akte digitaal kan worden ingeschreven. Soms is dit niet mogelijk en ligt het tarief daarom hoger, namelijk € 165,00 (tarieven 2024).

In de offerte gaat de notaris meestal uit van de lagere kadasterkosten voor een digitale inschrijving. Vaak is pas achteraf duidelijk of dat ook via deze weg kan worden ingeschreven. 

Op de factuur van de notaris ziet u altijd het daadwerkelijk door het kadaster aan de notaris berekende bedrag een op een terugkomen. 

De kadasterkosten zijn bij elke notaris gelijk maar de tarieven voor de dienstverlening van de notaris verschillen. Het is dan ook de moeite waard bij een aantal notarissen een offerte op te vragen. U kunt zo kosten besparen. 

Vergelijk hypotheek en leveringsakte »