vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Erven en schenken

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Je hebt twee mogelijkheden om je geld weg te geven aan een familielid of een dierbaar persoon. Je kan het schenken als je nog in leven bent. Of een testament laten opmaken waarin jij jouw erfgenamen benoemt. Het grootste verschil tussen erven en schenken is dus dat jouw kinderen erven na jouw dood en schenken doe je terwijl je nog leeft. Schenken zou je kunnen zien als een deel van de erfenis wat je jouw kinderen nu al vast wilt geven. 

Verschil erven en schenken

Bij een erfenis betaal je veel meer belasting. Bij een schenking kan het zelfs zo zijn dat het belastingvrij is, dat ligt eraan hoeveel je wilt schenken. Dat is ook de reden waarom veel mensen kiezen voor schenken zodat hun kinderen minder tot geen belasting hoeven te betalen. 

Voor zowel een schenking en een testament moet je naar de notaris. De notaris geeft je deskundig advies en maakt een notariële akte voor je op.

Notarissen vergelijken

Op DeGoedKoopsteNotaris.nl kun je eenvoudig en snel de alle notarissen bij jou in de buurt vergelijken op tarief en kwaliteit. Vul in onze snelzoeker de reden in dat je een notaris zoekt en jouw woonplaats. Zo krijg je na een druk op de knop alle notarissen bij jou in de buurt te zien en kun je vergelijken. Vervolgens vraag je een gratis offerte aan. 

Bekijk notaristarieven schenking »