vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Belastingvrij schenken eigen woning

Leestijd
1 minuut

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Belastingvrij schenken eigen woning

Vóór 2024 mocht de eenmalig verhoogde schenking gebruikt worden voor de eigen woning. Deze vrijstelling stond ook bekend als de jubelton. Deze vrijstelling bestaat vanaf 1 januari 2024 niet meer.

Als u de schenking van uw ouders krijgt, kunt u misschien wel gebruik maken van de eenmalig verhoogde schenking voor een vrij te besteden bedrag. U mag deze schenking voor elk doel gebruiken, dus ook voor uw woning.

Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden.
  • De verhoogde vrijstelling is eenmalig. Iemand mag maar 1 keer in diens leven gebruik maken van de verhoogde vrijstelling van dezelfde schenker.
  • U schenkt als uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Of dat de partner van uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Schenken op de dag van de 40e verjaardag mag ook.

Uw erfenis wordt kleiner als u schenkt. Uw erfgenamen betalen dan na uw overlijden minder erfbelasting.

Het is verstandig de schenking bij de notaris te laten vastleggen als u zelf nog extra voorwaarden aan de schenking wil verbinden. Het vastleggen bij de notaris is echter niet verplicht.  


Vergelijk hier eenvoudig de tarieven voor het vastleggen van een schenking bij de notaris. En vraag bij meerdere notarissen een offerte op!

Bekijk notaristarieven voor een schenking »