Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Schenkbelasting

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

U kunt met schenkbelasting te maken krijgen wanneer u boven een bepaald bedrag wilt schenken. Aan schenken zijn namelijk een aantal belastingregels verbonden. Wanneer u onder een bepaald maximum bedrag blijft, hoeft u geen geld af te dragen aan de belastingdienst. Dit worden vrijstellingen genoemd. Ieder jaar kunt u tot een bepaald bedrag een belastingvrije schenking doen. De hoogte van dit bedrag en hoeveel schenkbelasting u moet afdragen, hangt af van uw relatie met de ontvanger.

Belastingvrije schenking 2023 (vrijstellingen)

Wanneer u schenkt aan uw kinderen, geldt er een hogere vrijstelling. Per jaar mag u € 6.035,- (2023) aan uw kinderen schenken. Onder kind valt ook een pleegkind of stiefkind. U mag uw kind tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een bedrag tot € 28.947,- schenken zonder dat u daar schenkingsbelasting over betaalt. Dit wordt een eenmalig verhoogde vrijstelling genoemd. Wanneer het geld van de schenking wordt gebruikt voor de aankoop van een huis, kunt u €28.947,- vrij schenken. Voorheen was dit € 106.671. Voor de betaling van een dure studie mag er tot € 60.298,- vrij geschonken worden.

In het jaar dat u de eenmalige vrijstelling schenkt, vervalt de jaarlijkse vrijstelling. U kunt dan niet daarnaast nog het jaarlijkse bedrag belastingvrij schenken.

Wilt u schenken aan anderen, dan gelden daar andere vrijstellingsregels voor. Wilt u meer schenken dan de vrijstelling, dan zult u schenkingsbelasting moeten betalen.

Aangifte schenkbelasting

Wanneer de waarde van de schenking hoger is dan €2.418,- (2023), moet u aangifte doen. Dit bedrag geldt per schenker. U mag van verschillende personen €2.418 belastingvrij krijgen. Wanneer de schenkingen minder waard zijn, hoeft u ze niet aan te geven. Bij een schenking van uw ouders ligt de grens bij €6.035.

Sommige schenkingen moet u bij elkaar optellen. Wanneer u een schenking ontvangt van mensen die partners zijn van elkaar, dan telt dat als één schenker.

Bezoek een notaris

Voor schenkingen heeft u een handtekening van de notaris nodig. Om er voor te zorgen dat de schenkingsakte klopt en om het beste advies te krijgen over uw schenking, bezoekt u een notaris. U kunt er ook voor kiezen om te schenken op papier. Deze schenking wordt pas uitbetaald bij uw overlijden. Lees wat de voordelen van een schenking op papier zijn.

Bespaar op uw aktekosten

Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u alle notarissen vergelijken op prijs en kwaliteit. Vul uw postcode in en de akte die u nodig heeft. Vervolgens gaan wij op zoek naar alle notarissen bij u in de buurt en regio. U ziet snel welke de goedkoopste is. Vraag gratis offertes aan en de desbetreffende notarissen nemen zo snel mogelijk vrijblijvend contact met u op.

Bekijk notaristarieven schenking »