vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Schenkbelasting

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

U kunt met schenkbelasting te maken krijgen wanneer u boven een bepaald bedrag wilt schenken. Daar zitten namelijk belastingregels aan verbonden. Blijft u onder een bepaald maximum bedrag, dan betekent dit dat u geen geld hoeft af te dragen aan de belastingdienst. Dit worden vrijstellingen genoemd. Ieder jaar kunt u tot een bepaald bedrag een belastingvrije schenking doen. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van de relatie met de ontvanger.

Belastingvrije schenking

Wanneer u schenkt aan uw kinderen geldt er een hogere vrijstelling. Per jaar mag u € 5.677,- (2022) aan uw kinderen schenken. Dit bedrag geldt voor elk kind. Eenmalig mag u uw kind tussen de 18 en 40 jaar een bedrag tot € 27.231,- schenken zonder dat u daar schenkingsbelasting over betaald. Dit wordt een eenmalig verhoogde vrijstelling genoemd.
Wanneer het geld van de schenking  wordt gebruikt voor de aankoop van een huis kunt u € 106.671,- vrij schenken. Voor de betaling van een dure studie mag er tot € 56.704,- vrij geschonken worden.

Wilt u schenken aan anderen, dan gelden daar andere vrijstellingsregels voor. Wilt u meer schenken dan de vrijstelling, dan zult u schenkingsbelasting moeten betalen.

Bezoek een notaris

Voor schenkingen heeft u een handtekening van de notaris nodig. Om er voor te zorgen dat de schenkingsakte klopt en om het beste advies te krijgen over uw schenking, bezoekt u een notaris. U kunt er ook voor kiezen om te schenken op papier. Deze schenking wordt pas uitbetaald bij uw overlijden. Lees wat de voordelen van een schenking op papier zijn.

Bespaar op uw aktekosten

Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u alle notarissen vergelijken op prijs en kwaliteit. Vul uw postcode in en de akte die u nodig heeft. Vervolgens gaan wij op zoek naar alle notarissen bij u in de buurt en regio. U ziet snel welke de goedkoopste is. Vraag gratis offertes aan en de desbetreffende notarissen nemen zo snel mogelijk vrijblijvend contact met u op.

Bekijk notaristarieven schenking »