Stel uw vraag 088 24 24 611
Dinsdag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Algemeen

Wat doet een notaris?

Leestijd
3 minuten

Categorie
Algemeen

Zoek Notarissen »

Een notaris is bevoegd voor het geven van deskundig advies en het opstellen van officiële stukken (akten), zoals hypotheekakten en testamenten.

Binnen het notariaat wordt gesproken over een kandidaat-notaris en een notaris. Het verschil is dat de notaris officieel is benoemd en dus bevoegd is om notariële akten te tekenen. Een notaris wordt benoemd door de koning en legt een officiële eed af. In deze eed zweert hij, dat hij zijn taken eerlijk, onpartijdig en nauwkeurig zal uitvoeren. Deze wetgeving is vastgelegd in de Wet op het notarisambt en is bindend voor alle leden die zijn aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Wat doet een notaris nog meer?
Een notaris heeft een belangrijke adviserende taak. Zo kunt u bij de notaris altijd om advies en hulp vragen als u bijvoorbeeld wilt weten wat er geregeld moet worden bij de aankoop van een huis of bij een echtscheiding. De notaris verdiept zich als onafhankelijke partij in uw persoonlijke situatie. Hij of zij behartigt dus de belangen van alle betrokkenen. Ook van betrokkenen met wie de notaris geen rechtstreeks contact heeft. De notaris moet wel de Belastingdienst, politie en justitie op hun verzoek inzicht geven in het betalingsverkeer. Ook is de notaris verplicht om ongebruikelijke transacties op de bankrekening te melden.

Wat zijn de taken van een notaris?
Door een akte van de notaris krijgt u extra zekerheid. In sommige gevallen kan het hebben van een notariële akte zelfs verplicht zijn. Bijvoorbeeld een verklaring van erfrecht. Verder heeft de notaris de volgende taken:

  • Diensten voor ondernemers: een notaris helpt met het starten van een bedrijf, stichting of vereniging. Zij helpen onder meer met het kiezen van de juiste rechtsvorm. Bij een bestaande onderneming is de hulp van een notaris nodig om de rechtsvorm te wijzigen of om de statuten aan te passen.
  • Notariële akte opstellen: dit zijn rechtsgeldige documenten waarin overeenkomsten en verklaringen juridisch vastgelegd worden. Bijv bij het kopen van het huis wordt de feitelijke overdracht geregeld in een leveringsakte. Afspraken met de bank voor het financieren van de aankoop van het huis worden vastgelegd in een hypotheekakte.
  • Opstellen van testamenten: hierin legt u vast wie uw erfgenamen zijn en hoe uw erfenis verdeeld wordt. Hiervoor moet u een notaris inschakelen, anders is het testament niet rechtsgeldig.

Wanneer heeft u een notaris nodig?
Hieronder nog een aantal concrete voorbeelden waarbij u een notaris nodig heeft:

Hoe wordt men notaris?Voordat iemand zich een notaris kan noemen moet eerst de opleiding Rechtsgeleerdheid (WO) afgerond worden in de richting van Notarieel Recht. Daarna volgt een zesjarige stage bij een notariskantoor met de functietitel kandidaat-notaris.

Meer weten? Lees meer over alle onderwerpen met betrekking tot Stichting & bedrijf, Familiezaken en Huis & Hypotheek

Op onze website kunt u eenvoudig alle notarissen in Nederland of bij u in de buurt vergelijken op prijs en kwaliteit. Vul daarvoor uw postcode of woonplaats in en de akte die u nodig heeft. Met één stap krijgt u alle notarissen in uw regio te zien met bijbehorende tarieven. U kunt vervolgens bij meerdere notarissen een offerte opvragen.

Vind de goedkoopste notaris »