vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Stichting & Bedrijf

Stichting oprichten

Leestijd
1 minuut

Categorie
Stichting & Bedrijf

Zoek Notarissen »

Wilt u een stichting oprichten, dan moet u naar de notaris. Een stichting is een organisatie met een bepaald doel. Zo’n doel kan zijn om mensen muziekles te geven, te leren lezen, om dieren te beschermen of om onderzoek te doen naar ziektes. Daarom komt het regelmatig voor dat een stichting gekoppeld is aan een goed doel. Een stichting is er dan ook niet op uit om winst te behalen. Indien een stichting wel winst maakt, moet het geld gebruikt worden om de doelen van de stichting te behalen. Vaak wordt een stichting draaiende gehouden door vrijwilligers.

Statuten oprichten stichting 

Bij het oprichten van een stichting moeten er statuten opgemaakt en vastgelegd worden door een notaris. In de statuten staat wat het doel is van de stichting en wat de belangrijkste regels zijn. Het is belangrijk om hier goed over na te denken, want het wijzigen van de statuten kost geld. Wat er verder in de statuten komt, is helemaal aan de stichting. Er zijn alleen een paar vaste onderdelen die sowieso in de statuten komen.

Vaste inhoud statuten

  • De naam van de stichting
  • De plaats van de stichting
  • Het doel van de stichting
  • Uitleg over hoe de bestuurders benoemd en ontslagen kunnen worden.
  • Bij opheffing stichting: waar gaat het geld naartoe?

Notariskosten stichting oprichten

Bij het oprichten van een stichting is een notaris nodig om de statuten vast te leggen. De kosten hiervan kunnen erg verschillen, omdat iedere notaris zijn eigen tarieven kan bepalen. Het is daarom verstandig om de tarieven voor stichting oprichten te vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend offertes op van notarissen bij u in de buurt.

Bekijk notaristarieven oprichten stichting »