Open van 09:00 tot 17:30 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Schenking

Geld krijgen is nooit verkeerd. En als je het hebt, kan een schenking doen ook erg leuk zijn. Tot je geld moet betalen voor het ontvangen van geld. In Nederland mag je niet onbeperkt geld schenken, want dan moet de ontvanger schenkbelasting betalen. Gelukkig hoeft dat niet over ieder bedrag dat je schenkt. Jaarlijks kan je een bepaald bedrag belastingvrij schenken.

Belastingvrij schenken

Wil je wel geld schenken, maar wil je niet dat de ontvanger geld moet betalen? Dan kan je twee dingen doen:

  • Schenk een bedrag dat onder de vrijstelling van de ontvanger valt. Vrijstelling? Ja, de ontvanger mag tot een bepaald bedrag belastingvrij schenkingen ontvangen. Welk bedrag dat is, is afhankelijk van de situatie van de persoon en wordt jaarlijks vastgesteld.
  • Wil je toch meer schenken? Dan kan je ervoor kiezen om zelf de belasting te betalen in plaats van het de ontvanger te laten betalen. De ontvanger doet aangifte, maar vermeld erbij dat de schenker het bedrag betaalt.
  •  Jaarlijks wordt een algemene vrijstelling vastgesteld. Je mag van verschillende personen een maximaal bedrag ontvangen zonder daar belasting over te betalen. In 2016 mag je maximaal 2.122 euro schenken. Je mag deze 2.122 euro aan meerdere mensen schenken en een ontvanger mag het van verschillende mensen ontvangen. Als je meer geeft dan 2.122 euro per persoon in één jaar, moet er belasting betaald worden.
  •  Heb je kinderen en wil je ze graag wat meer schenken dan 2.122 euro? Dat kan. Er is namelijk een algemene vrijstelling voor ouders en kinderen. Dit jaar bedraagt deze vrijstelling 5.304 euro die je als ouders eenmalig aan je kind mag schenken. Dit bedrag is per kind.
  •  Ouders mogen eenmalig een nog hoger bedrag aan hun kind schenken. Voorwaarden is dat de kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Het gaat om een bedrag van 25.449 euro dat belastingvrij geschonken mag worden. Dit bedrag mag eventueel verhoogd worden tot maximaal 53.016 euro. Let wel op! Dit mag alleen als je als ontvanger het grootste deel van dit bedrag gebruikt voor een woning of een dure studie.
  •  De tijdelijke vrijstelling van 100.000 euro voor een eigen woning is niet meer geldig! Tot 1 januari 2015 was dit nog mogelijk, maar nu niet meer. Houd daar rekening mee.  

Waar je op moet letten…

Voordat je over gaat tot schenken, is het belangrijk om goed naar de situatie van de ontvanger en jezelf te kijken. Geld geven lijkt leuk, maar kan gevolgen hebben. Weet je zeker dat je niet in de nabije toekomst nog verplichte betalingen hebt? Het zou zo zonde zijn als je zelf in de problemen komt na een schenking. Let ook op de situatie van de ontvanger. Misschien wil je schenken aan je kinderen, maar krijgt één van hen een uitkering. Het geschonken geld kan er dan voor zorgen dat de uitkering wordt gekort.

Voor het opstellen van een schenkingsakte is een notaris nodig. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je gratis offertes opvragen. Notarissen mogen hun eigen prijzen bepalen en die kunnen erg uiteenlopen. Waar je bij de ene notaris 180 euro betaalt voor eens schenkingsakte, betaal je bij een andere notaris 700 euro. Door de prijzen te vergelijken, kan je flink besparen op de notariskosten. Vergelijk snel en vind de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344