Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Schenken aan kinderen

Denk je er over na een bedrag te schenken aan jouw kinderen? Dan zijn er een aantal zaken waar je over na moet denken. Wil je jouw kinderen nu wat geven of denk je aan een schenking op papier, waarbij jouw kinderen pas geld krijgen na jouw overlijden. Heb je goed naar jouw eigen situatie gekeken en naar die van jouw kinderen? Ben je op de hoogte van schenkbelasting? En wist je dat je door te schenken erfbelasting kunt omzeilen? We leggen het je allemaal uit en zetten de voordelen van geld schenken aan jouw kind op een rij.

Jouw situatie

Het is belangrijk dat je goed weet hoe jouw financiële situatie eruit ziet. Nu en in de toekomst. Wanneer je een goede kijk hierop hebt, weet je wat je kunt schenken en wat de beste tijd daarvoor is. Een notaris kan je hierin adviseren. Naast dat je naar je eigen situatie kijkt, is het ook verstandig om naar de situatie van jouw kinderen te kijken. Een van jouw kinderen kan je geld harder nodig hebben dan de ander. Wanneer een van jouw kinderen een uitkering ontvangt, stopt deze bij het ontvangen van een bepaald geldbedrag.

Belastingvrij schenken aan jouw kinderen

Voor een schenking aan kinderen gelden er een hogere vrijstellingsregels. Je kunt aan hen dus een groter bedrag belastingvrij schenken dan aan anderen. € 5.304,- Mag je per jaar belastingvrij aan je kinderen schenken. En je mag uw kinderen eenmalig een bedrag tot € 25.449,- schenken. Wanneer het bedrag gebruikt wordt voor het betalen van een studie of de aankoop van een huis mag je een bedrag tot € 53.016,- belastingvrij schenken.

Schenken aankoop woning 

Wil je jouw kinderen meer schenken dan het belastingvrij bedrag dan gelden daarvoor de volgende tarieven: Voor een bedrag tussen de € 0,- en € 121.902,- betaal je 10% schenkbelasting. Over een schenking boven de € 121.902,- betaal je 20% schenkbelasting.

Schenken of erven?

Er bestaat een verschil tussen schenken bij leven en schenken op papier. Je kunt ervoor kiezen dat jouw kinderen jouw schenking ontvangen wanneer je bent overleden. Zo ontstaat er een schulderkenning naar jouw kinderen toe. De reden dat mensen hiervoor kiezen, is dat het een behoorlijke besparing oplevert. Jouw kinderen hoeven namelijk een stuk minder erfbelasting te betalen. Het bedrag van een schenking op papier gaat namelijk van het erfenis bedrag af, wat betekent dat er minder erfbelasting over de erfenis betaald hoeft te worden. Sommige mensen zien het als een nadeel dat hun kinderen het geld pas krijgen bij hun overlijden. Ze krijgen het dan niet op het moment dat zij het geld het hardste nodig hebben en  je ervaart zelf niet wat zij met het geld doen. Lees meer over een schenking op papier.

Voordelen schenken

  • Tot een bepaald bedrag kun je belastingvrij schenken
  • Je kunt jouw kinderen geld geven op het moment dat zij het hard nodig hebben
  • Door nu al geld te schenken, hoeven jouw kinderen geen erfbelasting te betalen over de geschonken bedragen. (dit geldt ook voor schenken op papier)
  • Wanneer je schenkt bij leven, zie je wat er gebeurd met jouw geld.

Bespaar op je notariskosten

Voor een schenkingsakte kun je naar de notaris. Op deGoedkoopsteNotaris.nl kun je alle tarieven met elkaar vergelijken. Zo bespaar je al snel honderden euro's. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

,
Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344