Open van 09:00 tot 17:30 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Erfbelasting

Stel dat je moeder komt te overlijden en jij bent erfgenaam, moet je dan erfbelasting betalen? En hoe hoog zal dat dan zijn? Voor iedereen is de hoogte van de erfbelasting namelijk anders. Wat bepaalt de hoogte hiervan?

Wat is erfbelasting?

Als je een erfenis ontvangt moet je hier meestal erfbelasting over betalen. Erfbelasting is een bedrag dat je moet betalen over de erfenis aan de Belastingdienst. De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van de waarde van de erfenis. Ook wordt er gekeken naar je relatie tot de overledene, bijvoorbeeld als je geen familie van de overledene bent betaal je meer erfbelasting.

Hoeveel erfbelasting moet je betalen? 

Je moet aangifte doen bij de Belastingdienst van de erfenis, ook wel nalatenschap genoemd. Wanneer de belastingdienst de aangifte heeft ontvangen zullen zij de hoogte van de erfbelasting bepalen. Er zijn twee mogelijkheden voor betaling van de erfbelasting:

  1. De contactpersoon betaalt het totale bedrag aan erfbelasting namens de erfgenamen; 
  2. Iedere erfgenaam betaalt zijn deel van de erfbelasting.

Op het aangifte formulier van de Belastingdienst kan je aangeven hoe je de erfbelasting wilt betalen.

De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van het bedrag dat is nagelaten en jouw relatie tot de overledene. Als kind van de overledene betaal je bijvoorbeeld meer erfbelasting dan de partner. Er is ook een deel van de erfenis waar je geen belasting over hoeft te betalen. De hoogte van dit vrijgestelde bedrag hangt ook weer af van de relatie met de overledene. Wanneer je een nabestaandenpensioen, ANW- of AOW-uitkering ontvangt, dan hoef je geen erfbelasting te betalen. .

Vind de goedkoopste notaris

Wil jij vastleggen wie jouw erfgenamen worden? Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je notarissen bij jou in de buurt vergelijken op prijs en service. Zo vind je de beste notaris voor jouw akte.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344