Stel uw vraag 088 24 24 611
Dinsdag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Bankgarantie

Leestijd
1 minuut

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Wat is een bankgarantie?

Bij de aankoop van een woning worden er dingen geregeld tussen de koper en verkoper. Om de verkoper financiële zekerheid te geven, bestaat er een waarborgsom. De waarborgsom kan in de vorm van een bankgarantie.

Wanneer de koper van de koop afziet, beschermt de waarborgsom de verkoper tegen de financiële gevolgen hiervan. De waarborgsom bedraagt bijna altijd 10% van de koopsom. Dit bedrag moet, binnen twee weken na het tekenen van de koopovereenkomst, overgemaakt zijn aan de notaris. Pas als de koop is afgerond, krijgt u het bedrag weer teruggestort.

Wilt u liever niet zelf dit bedrag voorschieten? Dan kan de bank voor u garant staan. U vraagt dan een bankgarantie aan. De bank schiet dan, als het nodig is, de waarborgsom voor. De bank rekent hiervoor 1% van de waarborgsom als kosten.

  • Bijvoorbeeld: De koopsom is €250.000,00 de waarborgsom 10% van €250.000,00 is €25.000,00, hiervan moet je 1% aan de bank betalen, 1% van €25000,00 is €250,00. 

    Als de koop doorgaat dan hoeft u alleen de €250,00 aan de bank te betalen. Als de koop niet doorgaat dan moet u, naast de kosten bij de bank, ook de waarborgsom aan de bank terug betalen.

Goed om te weten: De hypotheekverstrekker is niet de partij die de bankgarantie levert. Dus als u een bankgarantie krijgt, betekent dit niet dat de hypotheek rond is of dat deze met zekerheid verstrekt zal worden.

Een voordeel van een bankgarantie is dat u, naast de kosten die u aan de bank moet betalen, niet uw eigen geld hoeft uit te geven.

Ben u nog op zoek naar een notaris voor het opstellen van een koopovereenkomst? Via de website van DeGoedkoopsteNotaris.nl vind u de goedkoopste notaris bij u in de buurt!

Bekijk notaristarieven koopovereenkomst »