Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Kosten scheiding

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wanneer u gaat scheiden moet er een hoop geregeld worden. Hoe 'moeilijker' de scheiding, hoe meer de scheiding gaat kosten. Zo kan het uurtarief van een advocaat al rond de € 150 tot € 200 liggen. Op deze pagina leggen we uit met welke kosten u rekening moet houden bij een echtscheiding. 

Wat zijn de kosten bij een scheiding?

Bij een echtscheiding zijn er verschillende kosten om rekening mee moet houden afhankelijk van uw persoonlijke situatie, een aantal belangrijke bijkomende kosten zijn als volgt: 

  • Kosten eigen advocaat
  • Kosten rechtbank, griffierecht
  • Kosten notaris
  • Kosten mediator, mediation
  • Kosten financieel adviseur/accountant
  • Kosten verhuisdiensten
  • Kosten alimentatie

Kosten scheiding aftrekbaar? 

De kosten die u maakt gedurende het regelen van uw echtscheiding zijn fiscaal niet aftrekbaar. U kunt wel wanneer u alimentatie aan uw voormalige partner betaalt, deze kosten onder bepaalde voorwaarden als aftrekpost voor de inkomstenbelasting opgeven, mits de partneralimentatie is bepaald via een echtscheidingsconvenant of door de rechter is vastgesteld. Als u degene bent die de alimentatie ontvangt en kosten heeft gemaakt om deze te verkrijgen, te verhogen of te behouden, kunt u deze kosten aftrekken. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op uitgaven voor juridische bijstand en proceskosten. Ook eventuele incassokosten voor de alimentatie komen in aanmerking voor belastingaftrek. De kosten voor een advocaat en gerechtskosten om de alimentatie vast te stellen of te wijzigen, zijn echter niet aftrekbaar.

Is er subsidie voor scheidingen?

Het is mogelijk om subsidie te ontvangen op mediation bij een echtscheidingsprocedure, of u in aanmerking komt hangt af van uw inkomen en vermogen. U moet hierbij eerst zelf een eenmalige bijdrage betalen. De subsidie is aan te vragen bij de Raad voor de Rechtsbijstand.

Naar de notaris voor een scheiding?

Wellicht wilt u beide uw testament wijzigen omdat u uw bezittingen niet meer aan uw ex-partner wil nalaten na overlijden. Voor het wijzigen van een testament moet u naar de notaris. De kosten hiervan verschillen per notaris van 200 euro tot wel 800 euro

Kosten regelen voogdij bij scheiding
De voogdij van uw kinderen kan u ook in het gewijzigde testament laten opnemen. Maar ook losse voogdij kunt u regelen bij de notaris. De kosten voor het regelen van voogdij bij de notaris verschillen per notaris van ongeveer 200 euro tot ongeveer 900 euro. Let goed op bij vergelijken. 

Kosten regelen huis bij scheiding 
Als u samen een huis heeft en 1 van u beiden wil na de scheiding twee in het huis blijven wonen dan heeft u een akte van verdeling met hypotheek nodig om dit te regelen. De kosten van een akte van verdeling bij de notaris zijn ongeveer 600 euro en verschillen per notaris. 

Kosten notaris vergelijken voor scheiding
Een notaris nodig voor een scheiding? Op deGoedkoopsteNotaris.nl vergelijkt u notarissen op basis van prijs en kwaliteit. DeGoedkoopsteNotaris.nl kent de laagste online tarieven. Vraag gratis een offerte aan bij de notaris van uw keuze. Hierdoor kunt u besparen op kosten bij een scheiding. 

Bekijk notaristarieven akte van verdeling »