Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Scheiden en hypotheek

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Een scheiding is een vervelende gebeurtenis. Een hoop zaken die dan geregeld moeten worden, vooral als u samen een koophuis heeft.

Nieuwe hypotheekregels

De persoon die in het huis blijft wonen en het hypotheekdeel van de ex-partner volledig overneemt, moet hiervoor een nieuwe lening afsluiten. Voor deze hypotheek gelden de nieuwe verscherpte hypotheekregels, waaronder de regel dat de hypotheek verplicht moet worden afgelost. Bij Hypotheek24 kunt u uw hypotheek afsluiten vanaf 650 euro

Ex-partner uitkopen of verkoop

Als het huis op beide namen staat, zijn er twee dingen die u kunt doen.

Uitkoop

Het huis wordt op naam gezet van de persoon die in het huis blijft wonen. Deze persoon zal de ex-partner moeten uitkopen en moet dus genoeg inkomen moeten hebben om de hypotheeklasten volledig te dragen. De notaris zal tevens een nieuwe eigendomsakte voor u op moeten stellen.

Verkoop

Wil of kan geen van beiden in het huis blijven wonen, dan zal het te koop moeten worden gezet en vervolgens worden afgelost. In het geval van verkoop kunt u boetevrij aflossen.
De opbrengst van de verkoop kan kleiner of groter zijn dan de openstaande hypotheekschuld. U heeft dan respectievelijk een restschuld of overwaarde.

Restschuld

Brengt het huis bij verkoop minder op dan de bestaande hypotheekschuld? Dan is er sprake van onderwaarde en de restschuld zal over u beiden worden verdeeld.

Overwaarde

Als de woning bij verkoop meer opbrengt dan de hypotheek dan moet deze overwaarde binnen 3 jaar na verkoop van de woning gebruikt worden voor de koop van een andere woning, anders is er geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Echtscheidingsconvenant

In een echtscheidingsconvenant worden de gevolgen van de echtscheiding vastgelegd, denk hierbij aan alimentatie, schulden, verdeling van de spullen en gezag. Dit document geldt in principe alleen tussen de ex-partners. Alleen wanneer u partneralimentatie moet betalen, is het echtscheidingsconvenant van belang voor de hypotheekverstrekker. Deze alimentatie is namelijk van invloed op het maximaal te lenen bedrag. Alimentatie aan kinderen is dat niet.

Bekijk notaristarieven akte van verdeling en hypotheek »