Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Wat is een samenlevingscontract?

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Als u gaat samenwonen kun je ervoor kiezen jouw partnerschap te registreren of een samenlevingscontract te laten opstellen. In een samenlevingscontract staan afspraken genoteerd die zijn gemaakt over financiële zaken of welke bezittingen van wie zijn .Er staat ook beschreven wat er gebeurt met uw woning en pensioen als u uit elkaar gaan. Dit zorgt voor duidelijkheid over uw rechten en plichten. 

Wie stelt een samenlevingscontract op?

U kan zelf uw afspraken op papier zetten en ondertekenen. Dit is echter geen rechtsgeldige overeenkomst. in veel situaties is het aan te raden door de notaris het samenlevingscontract op te laten stellen. Een voordeel hierbij is dat een document dat is opgesteld door de notaris meer rechtskracht heeft, omdat het officieel is geregistreerd.

Hoe beëindigt u een samenlevingscontract?

In het samenlevingscontract neemt u op wanneer het contract eindigt. Vaak staat er in vermeld dat de overeenkomst eindigt bij:

  • Einde relatie
  • Overlijden
  • Huwelijk

Bij het beëindigen moet u zich houden aan de afspraken die in het samenlevingscontract zijn vastgelegd. 

Let op: Als u nog meer zaken heeft vastgelegd, bijvoorbeeld het eigendom van uw gezamenlijke huis, dan is dit niet zomaar beëindigd. Wilt u dit aanpassen dan zult u dit bij diverse instanties moeten melden. 

Notarissen vergelijken

Wilt u een samenlevingscontract laten opstellen? Vergelijk dan snel de notaristarieven voor het opstellen van een samenlevingscontract en vraag gratis offertes aan. 

Bekijk notaristarieven samenlevingscontract »