Het is misschien niet de makkelijkste of de leukste situatie, maar het kan zich voordoen dat u iemand wilt onterven. Dit houdt in dat u iemand uitsluit van uw nalatenschap. Met andere woorden zorgt u er voor dat u de persoon die u wilt onterft geen recht heeft op jouw bezittingen als u komt te overlijden. Als u iemand wilt onterven moet u dit laten vastleggen in een testament bij een notaris.
Onterven echtgenoot
Als u uw echtgenoot onterft heeft deze geen recht meer op uw bezittingen of geld . De onterfde echtgenoot heeft daarentegen wel ander recht. Indien het noodzakelijk is voor zijn of haar verzorging kan er beroep gedaan worden op vruchtgebruik. De onterfde echtgenoot kan dan de echtelijke woning en meubels gebruiken.
Let op! Dit is alleen geldig gedurende 6 maanden na het overlijden.
Onterven van kinderen
Het onterven van een van uw kinderen is niet heel gemakkelijk. Zij hebben namelijk een speciale positie in het erfrecht. Voor de wet maakt het niets uit hoe de ouder-kindrelatie in elkaar zit. U kinderen zullen altijd recht hebben op een bepaald deel van uw nalatenschap. Als u uw kinderen onterft dan hebben zij alleen nog recht op 50% van uw financiële bezittingen. Een kind geheel onterven is ook mogelijk, echter moet deze hier dan mee akkoord gaan.
Onterven partner van kinderen
Als u niet wilt dat de partner van uw kinderen profiteert van uw nalatenschap, dan is het mogelijk deze te onterven. Dit kan door middel van een uitsluitingsclausule. Hierin wordt vastgelegd dat uw kind niets van de erfenis hoeft te delen met zijn of haar partner. Wanneer u uw kind huwelijksvoorwaarden heeft laten opstellen dan is dit niet nodig, hetzelfde geldt voor een geregistreerd partnerschap.
Hoe het onterven van u ouders, broers of zussen in zijn werk gaat lees u hier.
Ben u van plan iemand te onterven, houdt dan het bovenstaande in gedachten.