Stel uw vraag 088 24 24 611
Dinsdag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Onterven

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

U wil iemand onterven? Dit houdt in dat u iemand uitsluit van uw nalatenschap. Die persoon die u onterft heeft dan na uw overlijden geen recht bij uw bezittingen. Als u iemand wilt onterven moet u dit laten vastleggen in een testament bij een notaris. 

Onterven echtgenoot

Als u uw echtgenoot onterft heeft deze geen recht meer op uw bezittingen of geld . De onterfde echtgenoot heeft echter wel ander recht. Indien het noodzakelijk is voor zijn of haar verzorging kan er beroep gedaan worden op vruchtgebruik. De onterfde echtgenoot kan dan de echtelijke woning en meubels gebruiken. 
Let op! Dit is alleen geldig gedurende 6 maanden na het overlijden. 

Onterven van kinderen

Het onterven van een van uw kinderen is niet heel gemakkelijk. Zij hebben namelijk een speciale positie in het erfrecht. Voor de wet maakt het niets uit hoe de ouder-kindrelatie in elkaar zit. Kinderen  hebben altijd recht  op een bepaald deel van de nalatenschap.  Onterft u uw kinderen dan hebben zij nog recht op 50% van uw financiële bezittingen. Een kind geheel onterven is mogelijk maar het kind moet daarmee akkoord gaan.

Onterven partner van kinderen

Als u niet wilt dat de partner van uw kind profiteert van uw nalatenschap, dan is het mogelijk deze te onterven. Dit kan door middel van een uitsluitingsclausule. Hierin wordt vastgelegd dat uw kind niets van de erfenis hoeft te delen met zijn of haar partner. Wanneer uw kind huwelijksvoorwaarden of een geregistreerd partnerschap heeft opgesteld dan is dit niet nodig. 

Ben u van plan iemand te onterven, houdt dan het bovenstaande in gedachten.

Bekijk notaristarieven opstellen testament »