Verschil roerende en onroerende goederen

Wilt u een huis gaan kopen en wilt u weten welke roerende goederen er allemaal wel of niet bij het huis horen en wat  precies het verschil is tussen onroerende en roerende goederen?

Onroerende goederen

Met onroerende goederen wordt de grond bedoeld en de gebouwen die op deze grond staan. Een onroerend goed wordt ook wel vastgoed genoemd. Als u een huis of een bedrijfspand bezit behoort dit tot de onroerende goederen. Bij het kopen van een onroerend goed wordt er in de meeste gevallen een hypotheek aangevraagd en een koopovereenkomst opgesteld.

Roerende goederen

Roerende goederen zijn alle goederen die niet zijn vastgemaakt aan het huis. U kunt ze optillen en weghalen, zoals bijvoorbeeld tafels, stoelen en potplanten.

Wanneer horen roerende goederen bij een onroerend goed?

Als een roerend goed niet zonder schade weggehaald kan worden, hoort het bij het onroerende goed en wordt het met de verkoop mee verkocht.
Bijvoorbeeld: U koopt een huis, hoort het parket er dan wel of niet bij? Als het parket zwevend is gelegd kan het er makkelijk worden uitgehaald en is het een roerend goed. Het parket hoort dan niet bij het huis en neemt u bij de koop van het huis dus niet mee over. Als het parket is vastgelijmd kan het niet zonder schade verwijderd worden en hoort het bij het huis. Dit neemt u dus bij de koop van het huis wel mee over.
Er zijn echter een paar uitzonderingen, zoals dakpannen. Deze kunnen zo worden meegenomen, maar horen toch bij het huis. Zonder dakpannen is het huis namelijk niet te gebruiken.

Afspraken maken

Wilt u een huis gaan kopen? Maak dan afspraken met de verkoper over de onroerende en roerende zaken. Zo is er meteen duidelijk wat u bij de koop van het huis wel en niet  gaat overnemen. Hierdoor komt u achteraf niet voor vervelende verassingen te staan.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

,
Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344