Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Opstellen koopovereenkomst

Leestijd
1 minuut

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Voor het opstellen van een koopovereenkomst kunt u al een notaris inschakelen. In Amsterdam gebeurt dit standaard door de notaris (Amsterdamse model). Buiten Amsterdam is het gebruikelijk dat de makelaar dat doet. Maar ook dan kunt u ervoor kiezen het door een notaris te laten opstellen. 

Wat legt u vast in een koopovereenkomst?

U bent gebonden aan de afspraken gemaakt in een getekende koopovereenkomst. Tenzij u zich als koper bedenkt binnen de 3 dagen bedenkt tijd of u beroept zich op een ontbindende voorwaarde vastgelegd in de koopovereenkomst.

Ontbindende voorwaarden

Wilt u bij de koop bepaalde ontbindende voorwaarden opnemen? Zorg dan dat u deze noemt bij het doen van het bod en dus vóór u overeenstemming bereikt over de koop. De ontbindende voorwaarden zijn dus onderdeel van de onderhandelingen. Is het bod geaccepteerd en bent u eruit met de verkoper? Neem dan de ontbindende voorwaarden op in de koopovereenkomst. 

Veel voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

  • voorbehoud van financiering
  • voorbehoud bouwkundige keuring
  • voorbehoud verkoop eigen woning

De ontbindende voorwaarden zijn er ter bescherming van de koper. Krijgt u de financiering niet rond en u heeft daarvoor geen voorbehoud in de koopovereenkomst opgenomen dan wordt u toch aan de koop gehouden. Kunt u het niet betalen dan moet u in de meeste gevallen een boete van 10% van de koopsom betalen. 

In bepaalde gevallen, zoals bijvoorbeeld wanneer er speciale erfdienstbaarheden voor een huis gelden of de verkoop van een huis dat deels verhuurd is, is het aan te raden om van tevoren advies in te winnen bij de notaris.

Notariskosten koopovereenkomst

De notariskosten voor een koopovereenkomst kunnen verschillen en liggen tussen de €200,- en € 980,-. Vergelijk hier de kosten voor een koopovereenkomst. 

Bekijk notaristarieven koopovereenkomst »