Open van 09:00 tot 21:00 0882424611 Mail ons

Testamentair executeur

Wanneer je komt te overlijden, moet jouw erfenis worden afgehandeld. De erfgenamen kunnen onderling bepalen of ze dit gezamenlijk doen of dat één iemand de touwtjes in handen heeft. Het is ook mogelijk dat jij zelf bepaalt wie alles na je overlijden afhandelt. Dit leg je vast in een je testament, de persoon in kwestie wordt dan een testamentair executeur genoemd. 

De executeur is niet verplicht om de rol op zich te nemen, maar wanneer de rol wel aanvaard wordt, heeft hij of zij volgens de wet recht op 1% van het vermogen van de overledene. Het is ook mogelijk om in je testament een vast bedrag als vergoeding vast te leggen. 

Taken 

Voor de wet zijn er twee vaste taken die de executeur moet uitvoeren; 

• Het beheren van de nalatenschap
• Het betalen van de schulden van de nalatenschap

Vervolgens kan de nalatenschap verdeeld worden onder de erfgenamen. De executeur helpt hierbij, zorgt ervoor dat elke erfgenaam krijgt waar hij of zij recht op heeft en dat alles zo soepel mogelijk verloopt. 

Jij kunt zelf in je testament vastleggen welke taken de executeur nog meer zal uitvoeren. In de meeste gevallen zijn dit de volgende taken: 

• Beheren van de nalatenschap
• Eventuele schulden van de nalatenschap afbetalen
• Wanneer de schulden niet afbetaald kunnen worden met het vermogen van de overledene, de spullen verkopen en met de opbrengst de schulden afbetalen
• Contact met schuldeisers
• De erfgenamen vertegenwoordigen
• Een boedelnotaris aanwijzen
• Een boedelbeschrijving opmaken
• Aangifte doen voor het successierecht (de executeur is aansprakelijk voor het voldoen van de aanslag successierechten)

Om frictie tussen de executeur en de (andere) erfgenamen te vermijden, is het belangrijk dat de executeur hen regelmatig op de hoogte houdt van zijn afhandelingen.

Begrafenis executeur

Het is ook mogelijk om iemand in je testament als begrafenis executeur te benoemen. Dit is dan een executeur die alleen de zaken rond de uitvaart mag regelen.

Er moet wanneer jij komt te overlijden veel gebeuren. Om enkele lasten bij de erfgenamen weg te halen, kan een testamentair executeur een goede keuze zijn. Voor meer advies of een prijsindicatie vraag je vrijblijvend een offerte aan via DeGoedkoopsteNotaris.nl.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344