Derdengeldenrekening van de notaris

Leestijd: 2 minuten

Een derdengeldenrekening (ook wel een derdenrekening of kwaliteitsrekening) van de notaris is een bankrekening die is bedoeld voor betalingen van derden en is gescheiden van het eigen kantoorvermogen. Op deze derdengeldenrekening wordt tijdelijk geld gestort en beheerd, totdat het overgemaakt kan worden naar de begunstigde (derden)partijen. Wij vertellen u hoe dit precies zit.

Wat is een derdengeldenrekening van de notaris?

Notariskantoren (en ook advocaten) zijn wettelijk verplicht één of meer derdengeldenrekeningen aan te houden. Op zo’n bankrekening beheert het notariskantoor geld dat derden hebben toevertrouwd voor het werk dat de notaris verricht en waaruit een betalingsverplichting volgt van de ene partij aan de andere partij. U krijgt hier bijvoorbeeld mee te maken wanneer u een woning (ver)koopt. Op dat moment lopen er verschillende geldstromen tussen de koper, de bank en de verkoper.

Met een derdengeldenrekening zijn de gelden van cliënten gescheiden van het eigen vermogen van het notariskantoor. Zo zijn deze gelden beschermd tegen oneigenlijk gebruik of wanneer een kantoor failliet gaat.

Hoe lang mag het geld op een derdengeldenrekening staan?

Geld dat binnenkomt op de derdengeldenrekening van de notaris mag niet langer op de rekening staan dan nodig is voor het nakomen van de betaalafspraak.

Hoe lang duurt het voor je geld krijgt van notaris?

Is uw woning verkocht, dan wilt u het geld natuurlijk zo snel mogelijk na de overdracht op uw rekening hebben staan. Bij de meeste notarissen gebeurt dat binnen 1 of 2 werkdagen. Bij de betaling is de notaris gebonden aan wet- en regelgeving.

Wat gebeurt er als de notaris failliet gaat?

Gelukkig is het in de wet geregeld dat het geld dat op deze rekening staat, is afgescheiden van het eigen vermogen van de notaris. Dat geld valt dus buiten een eventueel faillissement van de notaris. Zonder deze bijzondere wettelijke bepaling zouden cliënten die geld op de rekening van de notaris hebben gestort, bij faillissement van de notaris hun geld mogelijk (deels) kwijt zijn.

Notaris is geen bank

Omdat het met deze bijzondere bepaling in de wet is geregeld mag de derdengeldenrekening alleen worden gebruikt voor geldverkeer waarbij de notaris direct betrokken is. Dat houdt in dat de notaris werkzaamheden heeft verricht waaruit een betalingsverplichting voor een partij aan zijn wederpartij voortvloeit. Dus bijvoorbeeld de verplichting van de koper om de koopprijs te betalen. In andere gevallen mag de notaris geen geld op zijn rekening ontvangen.

Heeft u een notaris nodig? Wij helpen u graag!

Heeft u een notaris nodig voor bijvoorbeeld de aankoop of verkoop van uw woning? Of heeft u andere vragen? Dan is het altijd raadzaam om de tarieven goed met elkaar te vergelijken. De tarieven van notarissen kunnen onderling namelijk flink verschillen. Bij deGoedkoopsteNotaris kunt u heel gemakkelijk de tarieven vergelijken voor de akte die u nodig heeft en gratis en vrijblijvend offertes opvragen bij notarissen bij u in de buurt. Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *