Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Testament voor langstlevende partner

Met de langstlevende wordt de partner of geregistreerd partner van de overledene bedoeld. Als beide partners geen testament hebben dan is de volgende wettelijke regelgeving van kracht zodra er een achterblijvende echtgenoot partner én kind is.

Wettelijke regelgeving voor langstlevende partner

Volgens de huidige wetgeving moeten de kinderen of andere erfgenamen wachten op hun erfdeel totdat ook de langstlevende partner is overleden. Deze wet is in 2003 ingevoerd ter bescherming voor de langstlevende partner. De wet zorgt ervoor dat de achtergebleven partner bij het overlijden automatisch alle bezittingen en schulden ontvangt van de overledene. Kinderen kunnen niet (meer) hun erfdeel opeisen als de partner of echtgenoot nog in leven is. Zij krijgen alleen een vordering.

Voor 2003 konden de kinderen van de overledene direct hun erfdeel krijgen indien ze dat opeisten. Dat betekende voor de overgebleven partner vaak dat het huis verkocht moest worden aangezien het vermogen vaak in huis het zit. Wanneer het huis verkocht werd, konden de kinderen hun erfdeel krijgen. 

Mag de langstlevende partner het geld van de kinderen opmaken?

De partner is eigenaar van het vermogen op het moment van overlijden van de ander. Hij of zij mag daarom al het geld opmaken. In een enkel geval kunnen kinderen ingrijpen als het gaat om een extreem uitgavenpatroon. Er moet dan wel worden aangetoond dat de langstlevende in een toestand is dat hij of zij niet meer in staat is om zelf de belangen waar te nemen. 

De langstlevende partner hertrouwt, wat nu? 

Als de langstlevende partner hertrouwt gelden gewoon de regels van de wettelijke verdeling. Het vermogen gaat dan in de eerste instantie naar de - nieuwe - partner. En níet direct naar de kinderen uit het eerste gezin. 

Wilt u het anders regelen?

Wilt u liever dat er andere regels van kracht zijn dan die van de wet? Dat kan. U kunt uw wensen voor de langstlevende partner en uw kinderen opnemen in een testament.

Naar de notaris

Het is aan te raden om eens in de 5 jaar te kijken of jullie testament nog voldoet aan jullie wensen. U kunt alleen een testament opstellen voor 1 persoon, of samen voor 2 personen of een testament met kinderen. Heeft u een testament? Dan kunt u ook uw testament wijzigen bij de notaris. Op deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u de notarissen vergelijken op basis van prijs en kwaliteit. Vraag gratis maximaal 4 offertes aan bij notarissen van uw keuze. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

,
Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344