Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Erfrecht kindsdeel

Als een van uw ouders overlijdt, overweegt u misschien om uw kindsdeel van de erfenis op te eisen. Dit kan echter niet zomaar. Als de partner van uw ouder nog in leven is, dan kunt u alleen in speciale gevallen aanspraak maken op uw kindsdeel. 

Wat is een erfrecht kindsdeel?

Als uw ouders overlijden, dan betekent dit dat de erfenis gedeeld wordt door het aantal erfgenamen. Stel, u bent in totaal met 3 kinderen, dan krijgt ieder één derde deel van de erfenis. Dit is het kindsdeel van de erfenis. 

Als echter een van de ouders overlijdt en zijn of haar partner is nog in leven, dan verandert de situatie. Als zij in gemeenschap van goederen zijn getrouwd dan krijgt de partner eerst de helft van het vermogen. De andere helft wordt dan verdeeld onder de andere nabestaanden. Tenzij het anders is vastgesteld in zijn of haar testament.

Wanneer kunt u aanspraak maken op het erfrecht kindsdeel?

Het kindsdeel erfrecht is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders zijn overleden. Is een van uw ouders opnieuw getrouwd, dan kunt u er ook nog geen aanspraak op maken. Als de partner (stiefouder) nog in leven is wordt diegene beschermt door deze regeling. 

Wat is een legitieme portie?

Op het moment dat uw beide ouders zijn overleden heeft u recht op een bepaald deel van de erfenis. Dit heet de legitieme portie. Het is dan een gedeelte van de waarde van het vermogen ongeacht de inhoud van het testament. Het maakt niet uit hoe de relatie is met uw ouders. Dit is de helft van een gewoon kindsdeel. Door deze vordering wordt u geen mede-eigenaar van de goederen van de nalatenschap.

Notarissen vergelijken

Wilt u weten wat er in het testament wordt beschreven? Vergelijk dan snel de tarieven voor de verklaring van erfrecht en vraag direct gratis offertes aan. De vergelijking wordt gemaakt op basis van uw postcode en de goedkoopste tarieven. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

,
Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344