vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Ouderlijk gezag aanvragen

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Stel, u wilt ouderlijk gezag aanvragen, hoe werkt dat dan? Het ouderlijk gezag kunt u aanvragen wanneer u niet getrouwd bent noch een partnerschap met elkaar hebt. Indien er kinderen worden geboren in een huwelijk of tijdens een partnerschap hebben de ouders automatisch ouderlijk gezag over de kinderen en hoeft u dus geen ouderlijk gezag aan te vragen.

Indien er geen sprake is van beide situaties zult u ouderlijk gezag moeten aanvragen bij de rechtbank. Dat gaat via een verzoekformulier die u uitprint en onder getekend opstuurt naar een rechtbank bij u in de buurt.

Waarom ouderlijk gezag aanvragen?

De moeder van het kind heeft automatisch ouderlijk gezag indien zij niet minderjarig is of een geestelijke stoornis heeft. Een vader heeft dit niet, ondanks dat hij de vader is. Wanneer u ouderlijk gezag gaat aanvragen heeft u wettelijk het recht om uw kind op te voeden en het te zien.

Wat zijn de voorwaarden

- U kunt geen gezag aanvragen over een kind dat nog niet geboren is
- Het kind moet eerst erkend zijn door de vader
- U bent niet getrouwd noch heft u een partnerschap
- De moeder heeft al ouderlijk gezag

Denkt u ook aan de notaris?

Wat gebeurt er met uw kinderen als u en uw partner er onverhoopt vroegtijdig niet meer zijn om voor de kinderen te zorgen? Wie gaat er dan voor de kinderen zorgen? Vraag de notaris om de voogdij op te laten nemen in uw testament. Doet u dit niet, dan zal de rechter beslissen wie er voor uw kinderen gaat zorgen wanneer u en uw partner er niet meer zijn.

Notarissen vergelijken

Heeft u een testament nodig? Op deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u de notarissen vergelijken op basis van prijs en kwaliteit. DeGoedkoopsteNotaris.nl kent de laagste online tarieven. Vraag gratis een offerte aan bij de notaris van uw keuze. Hierdoor kunt u besparen op kosten voor het testament.

Bekijk notaristarieven voogdij »