Open van 09:00 tot 17:30 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Erfrecht

Erfrecht betekent letterlijk het recht om te erven. Het woord zegt het eigenlijk al. Toch is het gecompliceerde materie en begrijpelijk dat hier verwarring over ontstaat. Wanneer iemand overlijdt die geen testament heeft laten opstellen door de notaris, is het moeilijk een erfenis te verdelen. Daarom is het erfrecht opgenomen in het burgerlijk wetboek. Erfrecht bepaalt wie de erfgenamen zijn en hoeveel zij ieder erven.

De wet bepaalt dus de verdeling van spullen, geld en schulden wanneer er geen testament is.

Erfrecht en erfgenamen

Bloedverwanten zijn degenen die van je erven indien je niets hebt laten vastleggen. Dat zijn jouw kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders en kleinkinderen. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft dan zijn dit ook erfgenamen die van je erven indien er niets is vastgelegd.

Kinderen

Heb je ook kinderen? Dan hebben jouw kinderen ook recht op een deel van de erfenis. De wettelijke verdeling van erfrecht bepaalt dan dat de erfenis naar de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner gaat. De kinderen hebben recht op een deel hiervan, alleen niet direct.

Samenwonen en erven

Indien je alleen samenwoont, heb je geen recht op elkaars erfenis. Door een samenlevingscontract op te stellen kun je vastleggen dat je wel van elkaar erft

Erfrecht en de notaris

Wil je zelf bepalen wie er van jou erft? Stel dan een testament op bij de notaris. Bespaar op jouw notariskosten door de verschillende notarissen eerst te vergelijken. Zo kun je honderden euro’s besparen. Kies de beste en goedkoopste notaris en vraag eenvoudig, vrijblijvend en gratis meerdere offertes aan en bepaal met welke notaris je in zee wilt gaan.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344