Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug

Testament wijzigen

Heb je een testament opgesteld en wil je iets veranderen aan de inhoud? Dan wordt er in de meeste gevallen een nieuw testament opgemaakt.

Je testament wordt bewaard in het Centraal Testamenten Register (CTR). Hierdoor kun je zelf kiezen naar welke notaris je gaat. Je bent dus niet verplicht om het testament te wijzigen bij de notaris die eerder jouw testament heeft opgesteld.

Redenen wijzigen testament

Er kunnen verschillende redenen zijn om een wijziging in je testament aan te brengen. 

  • De relaties die je met je erfgenamen hebt, zijn veranderd of er zijn nieuwe relaties bijgekomen die je graag iets wilt nalaten
  • Aanpassingen in de wet. Er zijn nieuwe bepalingen bijgekomen of oude bepalingen gelden niet meer
  • Belastingregels zijn aangepast waardoor je beter kunt kiezen voor andere constructies in je testament. Denk aan de bijdrage ABWZ of de tijdelijke vrijstelling van belasting bij een schenking tot € 100.000,- aan je kinderen of kleinkinderen. Lees meer over schenken op papier
  • Je omstandigheden zijn veranderd
  • Je erfenis is groter of kleiner geworden
  • Je wilt een uitsluitingsclausule opnemen om de 'koude kant' uit te sluiten van je erfenis

Wijzigen of herroepen?

Als je je testament wilt aanpassen, kan je deze wijzigen of herroepen. Bij het herroepen van een testament wordt de inhoud van het testament nietig verklaard. Alleen het verscheuren van het testament is namelijk niet genoeg. De notaris moet dit ook verwerken in het CTR. Als dit niet gebeurt blijft het testament gewoon van kracht.
Bij een wijziging wordt er een nieuw testament, met de verwerkte wijziging, opgemaakt en opnieuw ingeschreven bij het CTR. Dit testament is dan het geldige testament.

Hoe wijzig ik mijn testament?

Om je testament te wijzigen, ga je naar de notaris. Deze zorgt ervoor dat alles zwart op wit staat. Je bent dus niet verplicht om naar de notaris te gaan die eerder ook jouw testament heeft opgesteld. Je kunt zelf kiezen voor een notaris. Een lager tarief is een goede reden om te kiezen voor een andere notaris.

Kosten wijzigen testament

De kosten voor het wijzigen van een testament lopen uiteen van € 183,- tot € 619,- Notarissen zijn vrij in het bepalen van hun tarieven voor het wijzigen van een testament. Op DeGoedkoopstenNotaris.nl kun je eenvoudig alle notarissen in Nederland of bij jou in de buurt met elkaar vergelijken op prijs. Daarnaast vergelijken we ook op kwaliteit.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344