Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Schenking op papier

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Een schenking op papier is een manier om hoge belastingen te omzeilen. Erfgenamen moeten namelijk belasting betalen over een erfenis die ze ontvangen. Het bedrag dat erfgenamen moeten betalen, kan behoorlijk oplopen. Deze belasting wordt erfbelasting genoemd. Hoe hoog deze tarieven zijn, hangt af van de erfgenamen. Kinderen en partners betalen minder belasting over een erfenis dan anderen. Het percentage waarover belasting betaald moet worden, kan oplopen tot 40 procent. Dus 40 procent van uw erfenis moet u dan betalen aan de belasting. Schenken op papier kan een verschil maken.

Bespaar flink op erfbelasting

Op papier schenken levert een behoorlijke besparing op, omdat erfgenamen veel minder erfbelasting hoeven te betalen. Wanneer u schenkt op papier, ontstaat er op papier een schuld naar uw kind. De schenkingen worden pas na uw overlijden uitbetaald. Er hoeft dan geen belasting over betaald te worden.

Voordelen van een schenking op papier

  • Doordat de schenkingen in vermindering van de erfenis mogen worden gebracht, betalen erfgenamen veel minder erfbelasting
  • Kinderen kunnen de schenking niet opeisen. Het wordt pas uitbetaald bij overlijden
  • U hoeft geen eigen vermogen vrij te maken of een huis te verkopen om te schenken op papier

Schenking op papier regelt de notaris

Voor iedere vorm van schenken moet u naar de notaris. Een notaris stelt een notariële akte op en geeft advies over schenken en belastingen. 

Bespaar op de akte

Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je eenvoudig alle notaristarieven met elkaar vergelijken. De prijzen die notarissen hanteren voor een schenking kunnen behoorlijk uiteenlopen. Wij zoeken gratis de goedkoopste notaris bij u in de buurt of regio.

Bekijk notaristarieven schenking »