Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

ABWZ Notaris

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Veel mensen gaan naar de notaris in verband met de nieuwe regelgeving voor de eigen bijdrage Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (ABWZ). De nieuwe regelgeving die per 1 januari 2013 is ingegaan, bepaalt dat mensen met een eigen vermogen een hogere bijdrage aan ABWZ moeten betalen. Deze regeling is in het leven geroepen omdat de kosten in de ABWZ opliepen. Het eigen vermogen wordt aangesproken indien de bijdrage ABWZ niet betaald kan worden vanuit je pensioen of AOW. Je eigen bijdrage voor een verzorgingshuis kan oplopen tot een bedrag van € 24.000,- per jaar! Je kan drie maatregelen treffen om deze nieuwe regelgeving te omzeilen:

Wat kan je bij de notaris doen:

  • Uw testament wijzigen bij de notaris. De notaris zet in u testament dat uw kinderen hun kindsdeel mogen opeisen zodra de langstlevende ouder opgenomen wordt in een ABWZ instelling.
  • Door te schenken, verlaagt u uw eigen vermogen. Een schenking regelt u bij de notaris. Wanneer u schenkt ter waarde van het vrijgestelde bedrag, betaald u geen schenkbelasting
  • Een schenking op papier. Er ontstaat een schuld naar uw kinderen toe, die uitbetaald wordt bij overlijden. Ook met een papieren schenking verlaagt u uw eigen vermogen, doordat er een schuld ontstaat

Bespaar op de notaris kosten door te vergelijken

Voor het wijzigen van uw testament, een schenkingsakte en een schenking op papier heeft u een notaris nodig. De prijzen voor deze aktes lopen behoorlijk uiteen. Notarissen zijn vrij in het bepalen van hun tarieven. Tussen de duurste en goedkoopste notaris kan een verschil van honderden euro’s zitten.
Er is geld te besparen als u eerst alle notarissen met elkaar vergelijkt. Kies plaats en akte en wij zoeken alle notarissen in de buurt gerangschikt op prijs. Vervolgens kan u bij meerdere notarissen gratis een offerte opvragen. 

Bekijk notaristarieven wijzigen testament »