vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Testament maken

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

In een testament legt u vast wat er gebeurt met uw nalatenschap als u bent overleden. Het is niet verplicht om een testament te laten maken. Wilt u geen testament maken? Dan bepaalt de wet wat er met uw nalatenschap gebeurt. Heeft u veel nabestaanden of laat u flink wat achter? Dan is het verstandig om een testament te maken.

Waarom een testament maken?

U kunt een testament maken zodat u in eigen hand heeft wie u wat nalaat. Zonder een testament worden de erfgenamen wettelijk bepaald. 

Getrouwd of een geregistreerd partnerschap zonder kinderen

Als u komt te overlijden als u gehuwd bent dan is uw partner de enige erfgenaam.

Getrouwd of een geregistreerd partnerschap met kinderen

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan is de langstlevende partner de eerste erfgenaam. Hij of zij krijgen alle bezittingen en schulden. Kinderen krijgen slechts een vordering van hun erfdeel.

Geen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Wanneer u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap heeft dan gaat de erfenis in de eerste instantie naar de kinderen. Heeft u die niet? Dan erven broers, zussen en ouders. 

Testament maken bij de notaris

Als u het anders wilt regelen dan dat de wet voor u heeft geregeld? Dan kunt u naar de notaris om een testament te laten maken. De notaris maakt dan een officiële notariële akte voor u op. 

Centraal testamentregister

Als u al uw wensen in het testament hebt opgenomen, wordt deze ingeschreven bij het Centraal Testamentregister (CTR). Hier wordt bijgehouden wie er een testament heeft, wanneer deze is opgemaakt en bij welke notaris dit gebeurd is. 

Kosten testament maken

De kosten voor het maken van een testament kunnen flink verschillen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u notarissen vergelijken op prijs, plaats en service. Door goed te vergelijken, kunt u een weloverwogen beslissing maken. Zo vindt u al een notaris voor het maken van een testament voor € 209,-!

Kosten testament maken »