vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Eigen woning en gevolgen bij overlijden

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Heeft u een eigen woning en wilt u weten wat de gevolgen van een overlijden zijn in uw hypotheeksituatie?

Als één van de ouders overlijdt dan is de verdeling van de erfenis van een van de ouders standaard geregeld, tenzij er een testament is opgesteld. Als u een testament opstelt kunt u  de vrijstellingen op erfbelasting beter benutten. Dit kan een besparing van duizenden euro’s opleveren. 

Zonder testament krijgen de kinderen en de langstlevende partners hetzelfde deel. Dit kan een hoge belastingaanslag opleveren. Echter niet over de hele erfenis hoeft belasting te worden betaald. Over een gedeelte geldt een vrijstelling. Voor partners is deze vrijstelling het hoogst en voor erfgenamen buiten de familie het laagst.

Koopwoning telt mee

Bedenk dat de eigen woning ook meetelt als bezit. Schenkt u de woning aan de kinderen, dan gaat het al snel om grote bedragen. Ook het afgeloste deel van de woning telt mee evenals de eventuele overwaarde op de woning.

Een opvullegaat in testament

Met een opvullegaat in het testament maakt u het mogelijk om alsnog een andere verdeling van de erfenis aan te houden. Zo kunt u voorkomen dat deze hoog oploopt en misschien zelfs onbetaalbaar wordt daar de waarde in het huis zit en niet op de bank staat. De erfgenaam (ouder) kan hierdoor bepalen dat kind of kinderen een bedrag tot de vrijstelling ontvangen als erfenis. De langstlevende ouder kan het resterende deel van de erfenis aan zichzelf toebedelen. De kans dat daar erfbelasting over geldt is klein, gezien de vrijstelling die voor partners geldt van € 643.194 (2018). Vervolgens kan alsnog besloten worden om in de jaren die volgen het geld aan de kinderen te schenken. Ook voor schenken gelden namelijk weer vrijstellingen zoals € 5.363 (2018). Of meer afhankelijk wat uw kind met het geld gaat doen.

Laat de notaris u adviseren over het opnemen van een opvullegaat in uw testament. Heeft u nog geen testament, dan kunt u die bij de notaris laten opstellen. Als u al een testament heeft, is het soms mogelijk deze te wijzigen. Vraag gratis bij meerdere notarissen een offerte op. 

Notariskosten testament »