Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten

Huis & Hypotheek

Splitsingsakte

Leestijd
6 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »
Als u een appartement bezit of koopt of als u een gebouw wilt laten splitsen in appartementen, dan heeft u een splitsingsakte nodig. In deze akte van splitsing staat de verdeling van een gebouw; uit hoeveel appartementen het bestaat en wat de gemeenschappelijke ruimten zijn. Onderdeel van de splitsingsakte zijn het splitsingsreglement en de splitsingstekening. Koopt u een appartement, dan ontvangt u naast de eigendomsakte ook een splitsingsakte. Wij vertellen u alles over de splitsingsakte, zoals wat een splitsingsakte precies is, wanneer u deze nodig heeft, wat erin staat en waar u deze laat opstellen.

Wat is een splitsingsakte?

Een splitsingsakte is een juridisch document waarin staat hoe een gebouw is opgedeeld in appartementen.De splitsingsakte vormt de basis voor het beheer van een appartementencomplex en bepaalt wat privé en gemeenschappelijk is. De akte geeft de splitsing van individuele rechten, de kostenverdeling en het gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen voor appartementseigenaren aan.

Waarom een splitsingsakte?

Als u een appartement koopt, dan koopt u een deel van een gebouw. Andere appartementseigenaren bezitten ook een deel van dat gebouw. Samen met die mensen, maakt u daarnaast gebruik van gezamenlijke voorzieningen, die niet van jullie zijn maar waarover wel regels bestaan. Om duidelijk te maken welk deel van het gebouw precies van u is, wat u hiermee mag en welke delen gemeenschappelijk zijn en waarvoor die dienen en welke verantwoordelijkheid jullie daarnaar hebben, is er een splitsingsakte.

Wanneer splitsingsakte nodig?

Het splitsen van een gebouw in appartementen gebeurt verplicht met een notariële akte: de splitsingsakte. Wilt u een gebouw splitsen, dus verdelen in bijvoorbeeld meerdere appartementen, dan gaat u naar een notaris voor een splitsingsakte. Richt u een Vereniging van Eigenaren (VvE) op, dan is een splitsingsakte een verplicht onderdeel. Verkoopt u uw appartement, dan heeft u een splitsingsakte nodig. U moet deze namelijk verplicht aanleveren bij de nieuwe eigenaar. Koopt u een appartement, dan hoort u dus een splitsingsakte te ontvangen.

Wie stelt een splitsingsakte op?

Alleen een notaris kan de splitsingsakte opstellen. De akte moet voldoen aan de wettelijke eisen die in het betreffende land gelden. De notaris registreert de splitsingsakte na het opstellen bij het Kadaster. U kunt deze daardoor altijd opvragen bij het Kadaster. Let op: voordat u de splitsingsakte mag laten opstellen, moet u eerst een splitsingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Pas als deze de aanvraag goedkeurt, kunt u naar de notaris.

Wat kost een splitsingsakte?

Wat een splitsingsakte kost, is niet makkelijk te zeggen. De notariskosten voor het opstellen van de splitsingsakte, hangen af van de werkzaamheden die nodig zijn en lopen daardoor heel erg uiteen. Daar geven wij u op DeGoedkoopsteNotaris.nl geen overzicht van notariskosten voor een splitsingsakte. Wij helpen u daarentegen wel inzicht te krijgen in de notariskosten voor uw splitsingsakte. Neem contact met ons op, dan vragen wij bij verschillende notarissen op maat gemaakte offertes voor u op. Zodat u precies weet wat een splitsingsakte ú kost. U vindt de contactgegevens onderaan op deze pagina.

Wat staat er in een splitsingsakte?

In de wet, in Artikel 5:111 BW, is vastgelegd wat er verplicht in een splitsingsakte moet staan. Dat is de volgende informatie:
  • De locatie van het gebouw en de grond.
  • De verdeling van appartementen, waar de gedeelde ruimtes zich bevinden en wat nog meer onderdeel is van het gebouw.
  • De rechten en plichten van de eigenaren van de appartementen zoals deze in het Kadaster staan.
  • Het aandeel dat iedere eigenaar van het gebouw bezit, en daarmee wat de eigenaren moeten bijdragen in de kosten voor het appartementengebouw.
  • Het splitsingsreglement dat van toepassing is en om welk modelreglement het gaat.

Splitsingsreglement

Het splitsingsreglement is een belangrijk onderdeel van de splitsingsakte. Daarin is vastgelegd wat de rechten en verantwoordelijkheden zijn van appartementseigenaren én de VvE. In het splitsingsreglement staat het volgende:
  • De kosten en schulden die appartementseigenaren samen betalen.
  • De verzekering van het gebouw.
  • Het beheer, gebruik en onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes.
  • De statuten en oprichting van de Vereniging van Eigenaren (VvE).
  • Het aantal stemmen dat iedere appartementseigenaar mag inbrengen.

Splitsingstekening

De splitsingstekening is onderdeel van de splitsingsakte. Op deze tekening staan de grenzen tussen de privé- en de gemeenschappelijke delen. De splitsingstekening is sinds 1973 een verplicht onderdeel van de splitsingsakte bij de inschrijving bij het Kadaster. Voor die tijd gebeurde die inschrijving apart.

Modelreglement

Het modelreglement is een document waarin de rechten en plichten van eigenaren en bewoners van een appartementencomplex of een VvE staan. In een splitsingsakte verwijst een notaris naar een modelreglement. Als een notaris de akte opstelt, gebruikt deze doorgaans het nieuwste reglement. Het modelreglement dat de notaris gebruikt, blijft gelden, ook als er ondertussen nieuwere en modernere modelreglementen zijn. Heeft uw splitsingsakte het modelreglement van 1973, dan gelden er andere regels dan met een modelreglement uit 2017. Het modelreglement kan daarom een reden zijn voor het wijzigen van de splitsingsakte.

Splitsingsakte opvragen

Heeft u een splitsingsakte maar kunt u deze niet vinden? U heeft dan twee opties: controleren of de VvE u eraan kan helpen óf een kopie van de splitsingsakte aanvragen bij het Kadaster. Het Kadaster stuurt u dan binnen twee werkdagen na uw aanvraag een kopie via de post of de mail. U ontvangt ook de splitsingstekening en het splitsingsreglement. Is de akte die u opvraagt van voor 1973, dan kan het zijn dat er geen tekening is. Neem hierover dan contact op met het Kadaster. Het opvragen van de splitsingsakte is niet gratis. De kosten liggen rond de € 20.

Splitsingsakte wijzigen

Als u de splitsingsakte wilt laten wijzigen, gaat u naar een notaris. Daar gaat wel een procedure binnen de VvE aan vooraf. De voorwaarde voor het wijzigen van een splitsingsakte is namelijk dat hypotheekverstrekkers, het bestuur en (in sommige gevallen minimaal 80 procent) van de eigenaren het eens zijn met de wijzigingen. Zijn jullie zover dat jullie de akte daadwerkelijk kunnen wijzigen, dan zijn dit de stappen die u volgt: 1. Verzamel de benodigde documenten, zoals de huidige splitsingsakte en eventuele vergadernotulen. 2. Raadpleeg een notaris die gespecialiseerd is in vastgoedrecht. 3. Bespreek de gewenste wijzigingen met de notaris. 4. De notaris stelt een akte van wijziging op. 5. Onderteken de akte van wijziging, mogelijk samen met andere betrokken partijen. 6. Laat de akte van wijziging inschrijven bij het Kadaster.

Splitsingsakte wijzigen kosten

Aan het wijzigen van de splitsingsakte zijn notariskosten verbonden. De kosten ontstaan door de wijziging zelf, maar ook door het werk dat de notaris heeft aan het onderzoek onder de hypotheekverstrekkers. De kosten voor het wijzigen van een splitsingsakte verschillen daarom enorm per situatie en notaris. Wij helpen u met inzicht krijgen in de notariskosten. Neem contact met ons op (zie contactinfo hieronder), dan zorgen wij voor een aantal op maat gemaakte offertes zodat u weet wat het wijzigen van een splitsingsakte u kost.

Notarissen splitsingsakte vergelijken

De kosten voor een splitsingsakte zijn erg afhankelijk van het gebouw, de wensen en het werk dat de notaris eraan heeft. Daarom kunnen wij u geen overzicht geven van de notariskosten voor een splitsingsakte. U heeft voor de splitsingsakte altijd een op maat gemaakte offerte nodig. Daar kunnen wij u aan helpen. Stuur ons een bericht of bel ons (088 24 24 611). Op basis van uw situatie vragen wij voor u op maat gemaakte offertes aan bij verschillende notariskantoren. Zo helpen we u bij het vinden van de goedkoopste notaris. Contact: op maat gemaakte offertes aanvragen »