vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Familiehypotheek

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Een term die we steeds vaker voorbij zien komen is de familiehypotheek. Nu het maximale bedrag dat geleend mag worden voor een huis steeds verder aangescherpt wordt, is het voor starters niet altijd makkelijk om de hypotheek te krijgen. Geld lenen van familie kan daarom een interessante aanvulling op een gewone hypotheek zijn. Het mooie van de familiehypotheek is dat het gunstig is voor degene die leent én degene die geld uitleent. 

Hoe werkt het?

De afgelopen jaren zijn de regels omtrent het maximale bedrag dat geleend mag worden op basis van inkomen en de woningwaarde flink aangescherpt. Voor een eerste huis moet steeds vaker spaargeld bijgelegd worden, onder andere voor notariskosten. Lenen van ouders, familieleden of andere bekenden is in zo’n geval een optie. Gangbaar is dat de hypotheekverstrekker het grootste deel van de hypotheek verzorgt en dat de ouders, of eventueel andere familieleden of bekenden, het overige bedrag uitlenen.

Voordelen familiehypotheek

De voorwaarden zelf bepalen
Voordeel van een familiehypotheek is dat jullie zelf de voorwaarden bepalen, zoals de hoogte van het bedrag, de hoogte van de rente en de looptijd. Omdat jullie familie zijn, zijn hier over het algemeen goede afspraken over te maken.

Hypotheekrenteaftrek
Wanneer u ervoor zorgt dat de overeenkomst aan de wettelijke regels voldoet heeft u zelfs recht op hypotheekrenteaftrek. De belangrijkste regels zijn:

  • De familiehypotheek moet worden aangemeld bij de Belastingdienst.
  • De afgesproken rente is marktconform.
  • De rente van een familiehypotheek moet vergelijkbaar zijn met hypotheek die aan dezelfde voorwaarden voldoet.
    Als de rente te laag of te hoog is, kan de Belastingdienst stellen dat respectievelijk het kind of de ouder bevoordeeld wordt. In dat geval kan de Belastingdienst u opleggen schenkingsbelasting te betalen.
  • Er is schriftelijk vastgelegd dat u de lening in maximaal 30 jaar annuïtair aflost. Als de familiehypotheek door het overgangsrecht onder de oude regels valt, bijvoorbeeld als de familiehypotheek een eerder afgesloten hypotheek vervangt, hoeft dit niet altijd.

Verbetert rendement spaargeld geldverstrekker
Heeft u als ouder geld op uw rekening staan wat u voorlopig niet nodig denkt te hebben? Door dit bedrag te gebruiken als hypotheeklening aan uw kind kunt u het rendement op uw spaargeld verbeteren. U hoeft geen belasting te betalen over de rente die u ontvangt. Over het geleende bedrag betaalt u wel 1,2% vermogensrendementsheffing in box 3. Echter dit percentage moet u ook betalen over uw spaargeld.

Afspraken vastleggen bij de notaris

Omdat er geld in de familiesfeer wordt geleend is het verstandig de lening op te laten nemen in de hypotheekakte. Om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen is het zelfs verplicht de afspraken schriftelijk vast te laten leggen.

Welke afspraken worden vastgelegd bij de notaris?

  • het rentepercentage
  • de duur van de rentevaste periode
  • de einddatum van de lening
  • het geleende bedrag
  • de aflossing van de lening
  • de opzeggingsgronden van de lening
  • de termijn dat er rente en aflossing moet worden betaald (bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal, vooraf of achteraf)
  • dat de lening ten minste annuïtair in maximaal 30 jaar wordt afgelost. Dit is nodig als je de hypotheekrente wil kunnen aftrekken.
Bekijk notaristarieven hypotheekakte »