Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Wilsonbekwaam

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wanneer is iemand nu wilsbekwaam en wilsonbekwaam en wanneer heeft u een notariële volmacht dan wel levenstestament nodig?

Wilsbekwaam en wilsonbekwaam

Iemand is wilsbekwaam wanneer de beslissingen die hij of zij neemt nog met het ‘volle verstand’ zijn genomen. Iemand is wilsonbekwaam wanneer deze persoon in één of meer situaties niet in staat is verantwoorde beslissingen te nemen:

  •  Snapt belangrijke informatie niet en kan dit niet afwegen
  •  Begrijpt niet wat de gevolgen zijn/haar besluit 
  •  Kan geen besluit nemen

Wilsonbekwaamheid kan voor korte maar ook voor een lange tijd zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand in coma ligt.

Wie bepaalt wanneer iemand wilsonbekwaam is?

Alleen een professional kan bepalen wanneer iemand wilsonbekwaam is. Meestal doet een arts dit. De arts moet per situatie bepalen of de cliënt wilsbekwaam is. De diagnose die gesteld wordt hoort ook niks te zeggen of iemand nog instaat is om beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld wanneer iemand een geestelijke stoornis heeft betekent het niet gelijk dat die persoon wilsonbekwaam is.

Wat als iemand wilsonbekwaam is?

Er zijn verschillende mogelijkheden.

  • U kunt bij een rechter het verzoek indienen om een bewindvoerder te laten aanstellen. Deze persoon neemt dan de financiële beslissingen over. 
  • U bent nog wel wilsbekwaam, maar wilt alvast maatregelen nemen voordat ue wilsonbekwaam wordt. In een levenstestament kan opgenomen worden wie de zaken dan mag regelen. 

De goedkoopste notaris

Heeft u een notaris nodig voor bijvoorbeeld een levenstestament? Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijkt u eenvoudig en snel notaristarieven. Kies zo de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Bekijk notaristarieven notariële volmacht »