vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Verschillende soorten volmachten

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wilt u iemand de volmacht geven om voor u beslissingen te kunnen maken? Er zijn verschillende soorten volmachten zoals algehele of bijzondere volmacht, notariële of onderhandse akte en bankvolmacht. De mate waarin iemand beslissingen kan nemen voor u hangt af van de soort volmacht die u kiest. 

Algehele of bijzondere volmacht

De vertrouwenspersoon die u noemt in een algehele volmacht kan namens u handelen wanneer dat nodig blijkt te zijn. Diegene kan over uw bankrekeningen beschikken, uw huis verkopen, schenkingen doen, of een lening namens u afsluiten. Het is daarom van groot belang dat u het volste vertrouwen heeft in de persoon of personen aan wie u zo'n volmacht geeft. In een notariële volmacht kan u twee gevolmachtigden benoemen. Daarnaast kunt u een controlerende persoon of instelling benoemen aan wie de gemachtigde(n) verantwoording moet(en) afleggen.

U kunt ook kiezen voor een bijzondere volmacht. Met deze akte is de volmacht alleen geldig voor een bepaald doel of een specifieke handeling. Bijvoorbeeld een volmacht om uw huis te verkopen als u naar een verzorgingstehuis moet. 

Bankvolmacht

Met een bankvolmacht geeft u een ander de bevoegdheid om over uw bankrekening te beschikken. Een bankvolmacht wordt dan ook specifiek verleend voor het doen van betalingen van een bepaalde rekening. Een bankvolmacht kunt u regelen bij de bank, daar kunt u een formulier invullen samen met de gemachtigde. 

Notariële of onderhandse akte

Als u zelf een volmacht opstelt wordt dit een onderhandse volmacht genoemd. Dit komt omdat u bij een onderhandse volmacht niet alle bevoegdheden aan een gevolmachtigde kunt geven. 

Wilt u ervoor zorgen dat de gevolmachtigde overal toegang toe heeft is het aan te raden de volmacht op te laten stellen door een notaris. Een notaris kan u advies geven over de mogelijkheden en begeleidt u bij het formuleren van uw wensen. De notaris controleert uw identiteit en wilsbekwaamheid. Door deze controle is de volmacht betrouwbaar. Zo is er later ook geen twijfel of u geestelijk in staat was om de beslissing te nemen. U kan er ook voor kiezen een levenstestament op te stellen. Ook in deze akte benoemt u een vertrouwenspersoon, alleen kunt u hier uitgebreidere aanwijzingen geven aan deze persoon.

Notarissen vergelijken

Wilt u dat de notariële volmacht wordt vastgelegd bij de notaris? Vergelijk dan snel de notaristarieven op DeGoedkoopsteNotaris.nl en vraag direct gratis offertes aan. U kunt honderden euro's besparen op een notariële volmacht door te vergelijken. 

Bekijk notaristarieven notariële volmacht »