vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Levenstestament checklist

Leestijd
4 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Waarover maakt u keuzes bij het opstellen van een levenstestament? Bij het opstellen van een levenstestament zijn er een aantal zaken van groot belang. We zetten deze belangrijkste punten voor u op een rij.

Wie kiest u als vertrouwenspersoon?

U mag zelf kiezen wie u aanstelt als vertrouwenspersoon, deze persoon moet daar wel van op de hoogte zijn én de taak op zich willen nemen. U heeft de optie om één vertrouwenspersoon voor uw financiële en medische en persoonlijke zaken te kiezen, maar u kunt ook één persoon aanwijzen voor de financiële zaken en één voor de medische en persoonlijke. Hou er rekening mee dat banken en artsen graag maar met één vertrouwenspersoon te maken hebben, dus kies er niet meer dan één (per volmacht).
Kies iemand die u vertrouwt en waarvan u denkt dat deze de taken goed kan uitvoeren. Bespreek met uw beoogde vertrouwenspersoon dat u hem of haar in uw levenstestament wilt aanstellen: wil hij of zij dat?

Denk daarnaast ook na over:

  • een vervangend vertrouwenspersoon, dat is belangrijk voor als de vertrouwenspersoon zijn of haar taken zelf ook niet meer kan of wil uitvoeren;
  • of u een ondervolmacht toekent, daarmee kan de vertrouwenspersoon een ander machtigen om tijdelijk de beslissingen te nemen;
  • wat de vergoeding is voor de taken die de vertrouwenspersoon uitvoert en hoe u deze eventueel beloont.

Welke taken neemt u voor de vertrouwenspersoon op in het levenstestament?

Voor welke financiële, medische en persoonlijke zaken machtigt u de vertrouwenspersoon precies? Denk voor de financiële volmacht na over:
  • uw spaargeld en ander vermogen
  • belastingzaken
  • een eventueel persoonsgebonden budget
  • schenkingen
Bent u een ondernemer? Dan is het belangrijk om dat ook op te nemen in het levenstestament, zodat de gemachtigde bijvoorbeeld de bankrekening van het bedrijf kan beheren.

Rondom de medische belangen kunt u nadenken over:

  • of iemand namens u toestemming mag geven voor medische behandeling;
  • het opnemen van een medische wilsverklaring, zoals een NPV-Levenswensverklaring, euthanasieverzoek, dementieverklaring, donorcodicil en een niet-behandelverzoek.

En dan zijn er nog de persoonlijke belangen, zoals:

  • de wensen voor persoonlijke verzorging;
  • opname in een verzorgings- of verpleeghuis;
  • wat er gebeurt met uw huisdieren;
  • welke activiteiten u zo lang mogelijk wilt blijven uitvoeren;
  • geloofszaken;
  • uitvaartwensen.

Hoe houdt u toezicht op de taken die de vertrouwenspersoon uitvoert?

Er zijn twee vormen van toezicht: verantwoording van de vertrouwenspersoon zelf en het aanstellen van een toezichthouder. Als u de vertrouwenspersoon verantwoording laat afleggen, dan legt deze verantwoording aan u af over de zaken die hij of zij voor u uitvoert. Op die manier heeft u achteraf toezicht op wat er gebeurt. U kunt vastleggen hoe vaak, waarvoor en aan wie u wilt dat de vertrouwenspersoon verantwoording aflegt. Stelt u een toezichthouder aan, dan houdt deze persoon toezicht bij bepaalde uitvoeringen die de vertrouwenspersoon doet, zoals bijvoorbeeld bij de verkoop van uw huis. Degene die toezicht houdt op de vertrouwenspersoon noemt u de toezichthouder.

Wat gebeurt er als de vertrouwenspersoon de taken niet meer kan of wil uitvoeren?

Het kan helaas gebeuren dat uw vertrouwenspersoon zijn taken niet meer kan of wil uitvoeren. In het geval van zo’n onvoorziene situatie, bepaalt de rechter wat er gebeurt. Wel moet deze rekening houden met uw wensen. Stel daarom ook vast wie u wilt als bewindvoerder, mentor of curator, en of u wilt dat de wensen en keuzes in het levenstestament ook voor hen gelden.

Wie vertelt u over uw levenstestament en met wie deelt u het?

Na het opstellen van het levenstestament bij de notaris bepaalt u zelf met wie u uw levenstestament deelt. Met wie is het handig om dit document te delen? Uw bank, huisarts/medisch specialist, de vertrouwenspersonen, de eventuele toezichthouder, bewindvoerder, curator of mentor. En natuurlijk met belangrijke personen in uw omgeving, zoals uw partner, kinderen en andere familieleden die u wel of niet tot volmacht hebt benoemd. Zo voorkomt u onduidelijkheden en teleurstellingen. In uw levenstestament kunt u ook opnemen wie uw levenstestament mogen zien, en welk deel daarvan voor hen inzichtelijk is.

Wanneer u ook medische voorkeuren opneemt in uw levenstestament, is het verstandig om deze ook met de huisarts te bespreken. Geeft u bijvoorbeeld aan dat u euthanasie wilt op het moment dat het niet meer gaat, maar staat uw huidige huisarts hier niet achter? Als u de medische bepalingen in uw levenstestament met uw huisarts bespreekt, weet u waar u aan toe bent. Zo kunt u nog op tijd overstappen naar een andere huisarts.

Vergelijk notaristarieven »