vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Een garage of parkeerplaats kopen heeft u dan een notaris nodig?

Leestijd
1 minuut

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Een garage of parkeerplaats kopen? regel het bij de notaris

Als u een huis koopt dan moet u langs de notaris. Dat is bekend. Maar ook als u een losse garagebox of parkeerplaats koopt moet u in veel van de gevallen langs de notaris. Als de garage of parkeerplaats een eigen kadastrale inschrijving heeft dan is het voor de wet een registergoed. Een registergoed kan alleen via een akte van levering opgemaakt door een notaris worden overgedragen. 

Het is belangrijk te weten of de garage of parkeerplaats een zelfstandig kadastraal perceel is. Of is er sprake van een appartementsrecht? Bij een appartementsrecht heeft u te maken met een vereniging van Eigenaars (VvE). Deze heeft vaak een verzekering geregeld en een reservefonds voor onderhoud waar een bijdrage aan moet worden geleverd. Ook is er dan sprake van een splitsingsakte. Hierin is vaak opgenomen dat de garage of parkeerplaats alleen mag worden overgedragen aan een andere eigenaar in het complex. Houdt u zich daar niet aan en verkoopt u aan een ander dan kan bv. de gemeente u een hoge boete opleggen.

De overdrachtsbelasting kan een struikelblok zijn bij de aankoop van een garagebox of parkeerplaats. Ligt uw garagebox of parkeerplaats vlak bij uw woning dan rekent de belasting het tarief voor de overdrachtsbelasting van 2%. Ligt de garagebox of parkeerplaats wat verder weg van de woning? Dan geldt een tarief van 6%. Weet dus vooraf welk tarief er geldt anders kan de belasting een naheffingsaanslag met boete opleggen.

De notaris kan u naast het opstellen van de koopovereenkomst en de leveringsakte voor de overdracht van de garage/ parkeerplaats uitvoerig adviseren.

Vraag bij 4 notarissen een offerte op voor een akte van levering en vergelijk zo de tarieven en kies de voor u juiste notaris

Bekijk notaristarieven kopen garage of parkeerplaats »