Een coöperatie wordt gezien als een vereniging met een bedrijf. De activiteiten van deze ‘vereniging’ voorzien in de behoeften van de ‘leden’. De behoeften worden vastgelegd in statuten van de coöperatie. In de meeste gevallen gaat het om activiteiten die de leden zelf niet voordelig genoeg kunnen uitvoeren. Door deze bij een coöperatie neer te leggen, wordt er gebruik gemaakt van schaalvoordelen. Hiermee wordt economisch voordeel behaald en kosten bespaard. Bv als het gaat om de inkoop van productiemiddelen. Daarnaast kan een coöperatie ook bestaan uit zelfstandige ondernemers die soortgelijke opdrachten onder één naam aanbieden en uitvoeren.
Het belangrijkste doel van een coöperatie is te voorzien in de behoeften van de leden van de coöperatie. Deze bepalen op democratische manier waar de coöperatie zich voor moet inzetten om deze waarde te kunnen creëren. De leden sluiten een overeenkomst met de coöperatie over de producten en diensten die een coöperatie levert. Om ervoor te kunnen zorgen dat de coöperatie in de behoeften van haar leden kan voorzien, moet de onderneming winstgevend zijn. Dit betekent dat winstgevendheid een middel is, maar geen doel.
U kunt al een coöperatie opstarten met één partner. De algemene ledenvergadering heeft de hoogste zeggenschap. In deze vergadering wordt het bestuur benoemt. U kunt een coöperatie laten oprichten bij een notaris middels een oprichtingsakte. Daarnaast moet de coöperatie worden ingeschreven in het Handelsregister. Alle leden delen mee in de kosten voor de oprichting en het in stand houden van de coöperatie.
De gehele coöperatie is als rechtspersoon aansprakelijk. Stel dat de coöperatie wordt opgeheven en dat er nog schulden openstaan, dan zijn alle leden van de coöperatie voor een gelijk deel aansprakelijk voor deze schulden.
Wilt u graag een coöperatie oprichten en heeft u al een of meerdere partners gevonden? Dan kunt u naar een afspraak maken bij de notaris. De notaris legt de statuten van de coöperatie dan vast in een oprichtingsakte. Notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Er is geen maximumtarief. Het is daarom verstandig om vooraf tarieven met elkaar te vergelijken en een aantal offertes aan te vragen. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl vraagt u gratis meerdere offertes aan. Zo weet u zeker dat u goed zit!
Notaristarieven oprichten coöperatie »We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!