Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Stichting & Bedrijf

Flex bv

Leestijd
2 minuten

Categorie
Stichting & Bedrijf

Zoek Notarissen »

Sinds oktober 2012 zijn er aantal zaken veranderd met betrekking tot het oprichten van een bv, oftewel ‘een Besloten Vennootschap. Waar u voorheen nog vast zat aan allerlei strenge regels, zijn de voorwaarden voor een bv nu een stuk flexibeler. Vandaar de term ‘flex-bv’.

Flex bv voordelen

Deze wijzigingen zorgen ervoor dat u makkelijker een bv kunt oprichten. Dit heeft een aantal voordelen:

  •  Er is geen startkapitaal van 18.000 euro meer nodig. 1 eurocent is voldoende om een bv te starten.
  •  Er is geen bankverklaring en accountantsverklaring meer nodig. 
  •  Er is geen verplichting meer om een blokkeringsregeling op te nemen in de statuten, maar dit blijft wel aan te raden voor flex-bv's met meerdere aandeelhouders.

Statuten flex-bv

Met de komst van de flex-bv is het inrichten van de statuten ook versoepeld. Zo is het makkelijker om de statuten aan te laten passen dan voorheen.  Er zijn nog wel een paar verplichte onderdelen die in de statuten moeten:

  •   Naam
  •  Vestigingsplaats
  •  Het doel van de bv
  •  Het aandelenkapitaal
  •  Wat de regels zijn voor directeuren/commissarissen als ze wegvallen door bijvoorbeeld ziekte of door schorsing.

Er kan geen uitzondering gemaakt worden op bovengenoemde punten. Wat er verder opgenomen wordt in de statuten, mag u als oprichter zelf bepalen.

Crediteuren

Een flex-bv is ideaal voor de oprichters van een bv, maar voor crediteuren is het minder ideaal. Daarom zijn er een aantal regels die de crediteuren beschermen. Bestuurders van een flex-bv zijn persoonlijk aansprakelijk op het moment dat zij onverantwoordelijke keuzes maken. Het idee van een bv is dat de bv een rechtspersoon is, waardoor de eigenaar niet privé aansprakelijk is. Echter, op het moment dat er dus alsnog schulden worden gemaakt, kan de eigenaar van de flex-bv alsnog persoonlijk aansprakelijk worden gehouden voor de schulden. Daarnaast is het niet mogelijk om dividend uitgekeerd te krijgen op het moment dat er schulden zijn die niet betaald kunnen worden.

Kosten oprichten flex-bv

Om een flex-bv op te richten, moet u langs de notaris voor een akte van oprichting. Iedere notaris mag zijn eigen tarieven bepalen. De prijzen kunnen daarom bij de ene notaris zo'n 300 euro zijn, maar bij de ander ruim 1200 euro. Het is daarom handig om vooraf de prijzen te vergelijken. Via deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u notarissen vergelijken en gratis offertes opvragen. Vergelijk snel en vind de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Bekijk notaristarieven oprichten flex BV »