Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Waarborgsom

Bij de aankoop van jouw nieuwe droomhuis moet je op veel dingen voorbereid zijn! Dit geldt niet alleen voor jou als koper, maar ook voor de verkoper. Om de verkopende partij een financiële zekerheid te geven, bestaat er een waarborgsom. De waarborgsom, die 10% van de koopsom bedraagt, beschermt de verkoper tegen de financiële gevolgen als de koop niet doorgaat. Deze wordt in de koopovereenkomst opgenomen. Wanneer jij als kopende partij van de koop afziet, dan heeft de verkoper recht op de waarborgsom.

Er zijn twee verschillende mogelijkheden om de waarborgsom te betalen.

Je betaalt zelf

Heb je er voor gekozen om de waarborgsom zelf te betalen? Dan moet je binnen twee weken de 10% van de koopsom naar de notaris overschrijven. Pas als de koop is afgerond krijg je dit bedrag weer terug gestort. Een voordeel hiervan is dat je geen bankkosten of eventuele schulden hoeft te betalen.

Je laat iemand anders betalen

Kan of wil je het bedrag liever niet zelf betalen? Dan kun je een garantstelling aanvragen. Meestal gebeurt dit bij een bank, dit heet dan een bankgarantie. Maar je kan bijvoorbeeld ook een vriend of familielid garant stellen. Als een vriend of familielid garant staan dan moet dit zwart op wit vastgelegd worden. Zo is het voor alle partijen duidelijk waar het geld vandaan komt en of het om een gift of lening gaat. Als je voor bankgarantie kiest dan zijn hier kosten aan verbonden. De kosten van een bankgarantie zijn 1% van de waarborgsom, met een minimum van €100,-. Als de koop niet doorgaat dan moet je, bovenop de 1% van de waarborgsom, ook de waarborgsom terugbetalen aan de bank. Een voordeel hiervan is dat je niet je eigen geld hoeft uit te geven.

De goedkoopste notaris voor het opstellen van een koopovereenkomst vind je via DeGoedKoopsteNotaris.nl.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344