Open van 09:00 tot 21:00 0882424611 Mail ons

Overbruggingskrediet

Je wilt graag een nieuw huis gaan kopen, maar je oude huis is nog niet verkocht. Bij de aankoop van je nieuwe huis heb je wel de overwaarde nodig van je oude huis. In dat geval kun je een overbruggingskrediet afsluiten. Dit is een tijdelijke, aflossingsvrije lening. Wij vertellen je graag meer over het afsluiten van een overbruggingskrediet.

Wat is een overbruggingskrediet?

Je kunt een overbruggingskrediet afsluiten wanneer de overwaarde van je oude huis nog niet is vrijgekomen. Je kunt in twee situaties beroep doen op deze lening:

  • Je oude woning is nog niet verkocht;
  • Je oude woning is wel verkocht, maar de overdracht heeft nog niet plaatsgevonden.

Als je een overbruggingskrediet afsluit leen je (een deel van) de overwaarde van je oude huis. Dit doe je bij de geldverstrekker die ook je nieuwe huis gaat financieren. Als je een overbruggingskrediet afsluit kun je natuurlijk niet oneindig wachten met de verkoop van je huis. De meeste leningen hebben een looptijd tussen de zes maanden en twee jaar. De maximale looptijd hangt van de voorwaarden af die de geldverstrekker hanteert.

Wat zijn de kosten van een overbruggingskrediet?

Hypotheekverstrekkers zijn vaak wat terughoudend bij het verstrekken van een overbruggingskrediet. Dit komt doordat er geen zekerheid is dat jij bij de verkoop van je huis de daadwerkelijke overwaarde ontvangt. De rente die je over een overbruggingskrediet betaalt, ligt daarom ook hoger dan de rente van een gewone hypotheek. De rente van een overbruggingskrediet is in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Hierbij is het wel noodzakelijk dat je de lening afsluit voor je eigen woning en dat het geen recreatiewoning betreft.
Een overbruggingskrediet is een aflossingsvrije lening. Je lost gedurende de looptijd dus niet af. Zodra je jouw oude huis officieel verkocht hebt, los je de lening in een keer af met het geld dat is vrijgekomen vanuit de overwaarde in één keer af. 

Wat moet ik bij de notaris laten opstellen?

Zodra je een hypotheek gaat afsluiten dien je dit altijd bij een notaris vast te leggen in een hypotheekakte. Vaak teken je de hypotheekakte tegelijk met de leveringsakte. De leveringsakte zorgt ervoor dat het huis op jouw naam komt te staan. Notariskantoren bepalen zelf hun tarieven en deze tarieven kunnen flink uiteenlopen. Het is daarom handig om de notariskosten te vergelijken en gratis offertes aan te vragen.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344