Open van 09:15 tot 17:30 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Bloot eigendom en vruchtgebruik woning

Wat als u de eigenaar bent van het huis, maar uw ouders wonen erin? Dan wordt dit bloot eigendom genoemd. Uw ouders hebben dan het vruchtgebruik van de woning. Het vruchtgebruik moet altijd door een notaris worden vastgelegd. De notaris zorgt er dan voor dat het wordt geregistreerd in het Kadaster

Het blote eigendom overdragen

Vroeger werd vaak het blote eigendom overgedragen aan de kinderen om er een belastingvoordeel aan over te houden. In de loop der jaren zijn er echter nieuwe wetgevingen gekomen waardoor het niet voor elk persoon belastingtechnisch een voordeel oplevert. 

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? 

In 2001 is er een wet geïntroduceerd die ervoor heeft gezorgd dat zowel de vruchtgebruiker als de persoon die in het bezit is van het blote eigendom wordt belast in box 3. Tevens leidde dit ertoe dat de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is. 

In 2010 werd artikel 10 van de successiewet ingevoerd. De waardeaangroei wordt dan ook belast met de heffing van erfbelasting.

In 2011 is artikel 10 aangepast waardoor u minder erfbelasting verschuldigd bent over de waardeaangroei.

Hoe werkt het vruchtgebruik?

U geeft uw eigendom in bruikleen, dat noemen ze vruchtgebruik. De rechten draagt u dan over naar een ander. Vaak gaat dit om een huis met inboedel. Zodra de vruchtgebruiker overlijdt vervalt het recht van het vruchtgebruik. het bezit wordt dan toegewezen aan de eigenaar of de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar. 

Notarissen vergelijken

Heeft u een notaris nodig voor het laten vastleggen van het vruchtgebruik? Zoek dan snel naar een notaris bij u in de buurt en vraag direct gratis offertes aan. Dit kan u honderden euro's besparen. 

Tip: Erft u het blote eigendom? Dan kunt u soms uitstel van de erfbelasting aanvragen. Pas als u het vruchtgebruik ook krijgt levert het eigendom u pas iets op. Moet u dit al eerder betalen dan kan dit ervoor zorgen dat u in de financiële problemen komt. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

,
Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344