Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug
Hand met pen

Schenkbelasting

Je kunt met schenkbelasting te maken krijgen wanneer je boven een bepaald bedrag wilt schenken. Daar zitten namelijk belastingregels aan verbonden. Blijf je onder een bepaald maximum bedrag, dan betekent dit dat je geen geld hoeft af te dragen aan de belastingdienst. Dit worden vrijstellingen genoemd. Ieder jaar kun je tot een bepaald bedrag een belastingvrije schenking doen. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van de relatie met de ontvanger.

Belastingvrije schenking

Wanneer je schenkt aan uw kinderen geldt er een hogere vrijstelling. Per jaar mag je € 5.304,- (2016) aan jouw kinderen schenken. Dit bedrag geldt voor elk kind. Eenmalig mag je jouw kind tussen de 18 en 40 jaar een bedrag tot € 25.449,- schenken zonder dat je daar schenkingsbelasting over betaald. Dit wordt een eenmalig verhoogde vrijstelling genoemd.
Wanneer het geld van de schenking wordt gebruikt voor de aankoop van een huis of betaling van een dure studie dan mag er tot € 53.016,- vrij geschonken worden.
Wil je schenken aan anderen, dan gelden daar andere vrijstellingsregels voor. Wil je meer schenken dan de vrijstelling, dan zul je schenkingsbelasting moeten betalen.

Tarieven schenkbelasting 2016

  • Schenking aan jouw kinderen/pleegkinderen en echtgenoot/geregistreerd partner: Voor een bedrag tussen de € 0,- en € 121.902,- betaal je 10% schenkbelasting. Over een schenking boven de € 121.902,- betaal je 20% schenkbelasting.
  • Schenking aan kleinkinderen en achterkleinkinderen: Voor een bedrag tussen de € 0,- en € 121.902,- betaal je 18% schenkbelasting. Over een schenking boven de € 121.902,- betaal je 36% schenkbelasting.
  • Schenking aan overigen: Voor een bedrag tussen de € 0,- en € 121.902,- betaal je 30% schenkbelasting. Over een schenking boven de € 121.902,- betaal je 40% schenkbelasting.

Bezoek een notaris

Voor schenkingen heeft u een handtekening van de notaris nodig. Om er voor te zorgen dat de schenkingsakte klopt en om het beste advies te krijgen over jouw schenking, bezoek je een notaris. Je kunt er ook voor kiezen om te schenken op papier. Deze schenking wordt pas uitbetaald bij jouw overlijden. Lees wat de voordelen van een schenking op papier zijn.

Bespaar op uw aktekosten

Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je alle notarissen vergelijken op prijs en kwaliteit. Vul uw postcode in en de akte die je nodig hebt. Vervolgens gaan wij op zoek naar alle notarissen bij jou in de buurt en regio. Je ziet snel welke de goedkoopste is. Vraag gratis offertes aan en de desbetreffende notarissen nemen zo snel mogelijk vrijblijvend contact met je op.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344